Днес, на 1-ви май, в Турция арестуваха 25 синдикалисти

25 ръководители на Конфедерацията на прогресивните профсъюзи в Турция (DİSK), включително и председателката на независимия синдикален съюз Арзу Черкезоглу, са били задържани от полицията преди обяд, съобщи БНР

Те са били задържани, когато са се насочили към площад „Таксим“в разпръсната група, за да положат венци в памет на загиналите на първомайска демонстрация през 1977 г. Днес в 31 големи града в Турция обаче беше наложена забрана за излизане от домовете заради коронавируса.

От сутринта полицията постави под блокада централата на синдикалната конфедерация в квартал „Бешикташ“. От вчера полицията разположи бариери на централния булевард „Истиклял“ и улиците, водещи към площад „Таксим.“

Осем профсъюзни членове са били задържани за издигане на банери и в квартал „Кадъкьой“ в азиатската част на Истанбул.

Депутатът от Турската работническа партия Баръш Атай се възмути, че на два големи обекта на площада днес работят строители, а десетки полицейските служители са застанали рамо до рамо, без да спазват социална дистанция, за да предотвратят шествието на разпръсната група от 25 души.

На 1 май 1977 г. на площад „Таксим“ загиват 34 души, след като снайперисти откриват огън срещу провеждащата се работническа демонстрация.

За отбелязване на работническия празник различни синдикални и професионални организации провеждат каскада от виртуални събития, празнични програми и концерти, които ще кулминират в пеене в 21 часа от балконите на песни за 1 май.

Кметът на Измир Тунч Сойер участва в символично честване на 1 май под чинар в квартала „Басмане“, където за пръв път преди 114 години в Турция се е провела първомайска демонстрация.

Понастоящем в Турция организираността на работниците в профсъюзи е ниска, като от почти 14 млн. работници в Турция (общо заетите са около 32 млн.), само 1,9 млн. са обединени в профсъюзи (около 14%).

В страната е висок броят и на трудовите злополуки. Според доклад на депутата от опозиционната Народнорепубликанска партия Сезгин Танръкулу в последните 17 години при трудови злополуки са загинали почти 24 000 работници.


image0 (9K)