Световни новини

Добрият коронавирус: Мюсюлмани празнуват Рамазан в берлинска църква, посрещат ги с добре дошли

Още един положителен ефект от пандемията – християни и мюсюлмани посещават един храм в германската столица Берлин. Заради коронавируса са въведени строги хигиенни правила и джамиите не успяват да съберат всички вярващи. А мюсюлманите честват свещения за тях месец Рамазан, предава БНТ.

Имамът Мохамед Сабри изнася проповедта си в доста необичайна обстановка – част от инвентара е покрит, но не и стъклописите. Причината: службата се води не в джамия, а в църква. Заради пандемията действат строги правила и храмът, в който традиционно служи имамът, може да събере само 50 души. А вярващите са значително повече. Ето защо местната лутеранска църква решава, че може да отстъпи помещението на братята си по вяра.

Сега – когато всичко е подчинено на коронавируса, решихме да направим нещо заедно. И аз се мисля, че добро. Това беше общо, съвместно решение, то ни сближи. Дали това партньорство ще продължи, предстои да разберем. Но възможността да се опознаем по-добре, това, което изпитваме заедно в момента, ни прави силни да посрещнем всичко, което предстои, коментира пастор Моника Матиас.

Пастор Моника Матиас участва в богослужението – молитвите се четат на немски и арабски. В Германия църкви и джамии бяха отворени в началото на май, но при строги условия. Червените тухли и сградата в стил неоренесанс са съвършено различни от зданията с минарета. Въпреки това имамът казва, че се чувства добре дошъл.

Чувствам се като в дома на Господ. Усещам, че съм добре дошъл в тази стая – двете религии имат общ произход – просто всеки се обръща към своя Бог. Разбира се, има крайни мнения – от двете страни – едните не искат да се молят в църква, другите не приемат мюсюлмани в храма си. Но те са все по-малко. Тази пандемия ни направи общност. Кризата обединява хората, казва имам Мохамед Таха Сабри.

И обикновените вярващи признават, че особено в началото им е било странно, но само за кратко.

Оказва се, че колкото и да са големи разликите – сграда, ритуали, молитви – вярата е обща, и именно тя обединява хората.

Faktor.bg

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

37 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

43 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

54 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

един час ago
image0 (9K)