Здраве

Добри новини за хората с високо кръвно

Есенциалната (първична) хипертония е едно от най-масовите заболявания в България – около 200 000 българи, които по данни на НЗОК, са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Необходимите средства, които НЗОК ще отдели затова, са в размер на 10,5 милиона лева. От касата уточняват, че идеята за безплатните медикаменти за високо кръвно налягане е била заложена в плановете на здравния министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показали, че касата не може да си го позволи.
„След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно“, заявиха още от здравното ведомство.
Във вторник заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на пръстовия идентификатор, разходът на НЗОК е с 15 млн. лв.по-малък в сравнение с предишни периоди.
„Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения“, заключиха от МЗ.

Иван Дарийков

Recent Posts

Проф. Иво Петров: Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем

Според него страната ни не върви в правилната посока...

17 минути ago

Реал Мадрид надви Кадис с 3:0, все по-близо е до титлата

"Белият балет" чака издънка от Барселона...

30 минути ago

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

35 минути ago

Семейство откри в козунака си… батерия

От БАБХ реагираха светкавично...

един час ago
image0 (9K)