Доброволци събират средства за „камионче за топла храна“

Доброволци събират средства за „камионче за топла храна“.

„Преди около 2 години около параклиса на „Александровска“ болница се събра група хора. Съвсем формално, без никаква институционална подкрепа, с идеята да подкрепяме болни и нуждаещи се хора. Преминахме 6-месечно обучение. Но след това дойде коронавирусът и ние бяхме в невъзможност да влезем в „Александровска“ и „Пирогов“. И тогава един от доброволците даде идеята дали не може да подкрепим хората с храна, пазаруване на лекарства и всичко, което е нужно“, каза организаторът Деян Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Купувахме храна и лекарства. Това нещо се разви и прерасна, като до 1000 – 1200 души на месец получават храна три пъти седмично пред „Александровска“ болница. Никога не сме спирали, независимо от времето и броя доброволци“, допълни Петров.

Доброволецът Стоян Симов, който е и предприемач, сподели, че се е запознал с Деян покрай „Александровска“.

„Излязох от болницата с тежко заболяване и исках да благодаря на Бога за това, че вече съм добре. Хората получават храна всеки вторник, петък и неделя от 18:30 ч. До момента мога да кажа, че гладен човек не сме върнали. Но това е свързано с изключително много трудности“, коментира Стоян.

„Всичко се случва с лични автомобили и сложна логистика. Заради това сме се концентрирали за камиончето за топла храна. Във вторник и петък събираме храна от дарителски ресторанти, а в неделя готвим самостоятелно. Всеки един доброволец готви вкъщи“, добави предприемачът.

Ивелина Иванова научава за инициативата от обява.

„Храната пристига студена до хората, които са в нужда. Надяваме се с това камионче да успеем да им оставяме топла храна. Освен нея, ние се стараем да им даваме и топло отношение, защото те се нуждаят и от това“, подчерта тя.

„Всеки ден има хора, които нямат покрив над главата си, всеки ден има хора, които са недохранени. Това е смисълът на доброволчеството – да протегнем ръка към нашия ближен. А това е този, който е в нужда. Винаги има нужда от още доброволци. Ако имаме това камионче за топла храна – ще може не само да сме според закона, ние ще можем да даваме шепа топлина на хората“, посочи Деян Петров.

На сайта dobrovolcite.bg. може да разберете как да станете дарител.

„Има хора с няколко висши образования, те идват с наведена глава, защото ги е срам. Има пенсионери, които не могат да си позволят храна“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)