„Дойче веле“: Митове и истини за „неблагодарните българи“

В руското медийно пространство периодично се появяват българофобски публикации, базирани върху откровени лъжи и фалшификации на историята. Този факт признава не друг, а Руският институт за стратегически изследвания. Много от публикациите за България в руските медии са доминирани от темата за неблагодарните „братушки-предатели”. България винаги е била изменница към своята двойна освободителка Русия, твърдят рупорите на тази пропаганда. Интересното в случая е, че подобни твърдения срещат отпор не в някоя от малкото независими медии, а в публикации на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), създаден преди четири години по инициатива на тогавашния президент Медведев.
Според информации в някои руски медии, част от изготвяните в РИСИ анализи са дело на бивши и действащи сътрудници на Службата за външно разузнаване. Анализите на РИСИ обръщат внимание на България най-вече след началото на конфликта с Украйна и провала на “Южен поток“. Основните акценти в тези публикации са свързани с избора на най-подходящ съюзник на Кремъл сред българските политически формации. Кои са „полезните русофили“ в България?
В анализ за проблемите между Русия и България политологът Николай Подчасов обрисува българските русофили като твърде нееднородна маса, която излъчва противоречиви послания към сънародниците си. „В България Русия нерядко се отъждествява с тиранията, корупцията и организираната престъпност. Тези сравнения се пренасят и върху изповядващите русофилски идеи български партии. Защитните им реакции срещу подобни обвинения изглеждат, уви, вяли и неубедителни“, пише Подчасов. Експертът различава два основни типа русофили в България. Според него БСП олицетворява пропагандираното по време на комунистическия режим просъветско русофилство и обвързва привързаността към освободителката Русия с пиетета си към „автентичното ляво“. Само че курсът на Кремъл изобщо не е ляв.
Много по-успешно и полезно за Русия е русофилството на „Атака“, чиято „национал-патриотична“ пропаганда загърбва съветските „ценности“ и се фокусира върху общите за българите и за Руската империя сполуки и традиции в историята и в православието. Проблемни са обаче шумните публични скандали, устройвани периодично от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, отбелязва Подчасов. Полезна за Кремъл е и „АБВ“ на Георги Първанов, твърди политологът, но посочва, че конфликтът между „АБВ“ и нейната партия-майка БСП намалява влиянието на русофилските кръгове върху българската политика. „Българите не са неблагодарници“ В редица публикации на РИСИ и на свързани с института политолози се застъпва тезата, че засилването на русофобията сред българите се дължало на тяхното „объркване“ в любовта им към Русия. След 1944 година съветските ментори на режима на БКП настоявали българите да забравят за руския царизъм и неговата помощ за освобождението на България. Управлението на Елцин също сринало репутацията на Русия в България, защото признало тази грешка на съветския режим. Българите вече не знаели на кого да вярват, а Москва искала от тях само едно – да защитават националните си интереси пред новите господари от Европа и САЩ. От края на 2014 година руският външен министър Сергей Лавров и неговата говорителка Мария Захарова периодично напомнят за „неблагодарността“ на България към нейната „двойна освободителка“ Русия. Пьотр Мултатули, началник на отдела за анализи и оценки в РИСИ, явно не се съобразява с изявленията на своите работодатели от Кремъл – в своя публикация той твърди, че митовете за „неблагодарните братушки“, тиражирани в руските медии, са както безпочвени, така и вредни, тъй като наливат масло в огъня на антируската пропаганда на САЩ и Великобритания. Като се спира на най-често тиражираните измислици и фалшификации, докторът на историческите науки изяснява в детайли причините за разминаванията между България и Русия. С многобройни факти той доказва пълната несъстоятелност на обвиненията за някаква „измяна“ на България спрямо Русия. „Почти 100% от руснаците не биха могли да назоват дори три имена на герои в Руско-турската освободителна война, докато в България те се знаят и тачат от всички. В Русия не се знае също така, че цар Борис Трети не е изпратил нито един българин на фронта срещу СССР и е забранил даже на доброволци да го доближават“, пише Мултатули. В очакване на президентския вот В анализ за предстоящите президентски избори политологът Николай Подчасов определя ГЕРБ като абсолютен хегемон на българската политическа сцена. Но появата на генерал Румен Радев може да обърка сметките на Борисов, твърди руският политолог и посочва, че Радев безспорно е най-полезната за Русия фигура в тези избори. Но макар да радва Кремъл, изявлението на Радев, че България е сгрешила, нарочвайки Русия за враг, е просто пиар, твърди по-нататък Подчасов. „Подобни уверения за симпатии към Русия нямат качествата на сериозна програма за действия“, заключава руският политолог.


image0 (9K)