Политика

Докладът за нов изтребител препоръчва преговори със САЩ за F-16

Политико-военната група за оценка на офертите за нов самолет на Военновъздушните сили (ВВС) излиза с предложение до правителството да започне преговори със САЩ, предаде бТВ.

Изборът бе предрешен след силния политически натиск от американска страна през последните дни и след изявлението на премиера Бойко Борисов, че американските изтребите са „по-добри от всички останали“.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. Той не е секретен и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

Проектодоговорът първо трябва да бъде одобрен от МС, да бъдат завършени междуправителствените преговори със САЩ и е необходима ратификация от НС.

През последните дни двата основни конкурента – „американската „Локхийд Мартин“ и шведската „Грипен“, подобриха офертите си. Шведското правителство оптимизира офертата за „Грипен“ и предложението вече е за 10 изтребители на цената на осем.

Американците също са обещали по-изгодна ценова оферта, тъй като по неофициална информация първоначалният вариант за осем изтребителя F-16 надхвърля с 300 млн. долара бюджета.

Коментар: “Патриотичната” сделка за F-16. Кой какво си купува?

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

15 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

31 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

32 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

един час ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago
image0 (9K)