Световни новини

Доклад на разузнаването на САЩ: Русия ще остане държава интригант, въпреки трудностите си

Президентът на Русия Владимир Путин

Русия вероятно ще остане „разрушителна сила“ в следващите две десетилетия, но глобалното й влияние може да отслабне заради различни политически, икономически и обществени проблеми, прогнозира разузнаването на САЩ.

В четвъртък беше публикуван докладът на Националният съвет по разузнаване във Вашингтон, който се подготвя на всеки четири години. Документът изследва световните тенденции и потенциалните сценарии, които ще влияят на политиката на САЩ по национална сигурност в следващите 20 години.

Анализаторите описват Русия като „изгряваща и ревизионистка“ сила, която заедно с Китай настойчиво се опитва да промени световния ред, доминиран от западните институции.

„Русия вероятно ще остане разрушителна сила за по-голямата част или за целия период от следващите 20 години, дори и материалните й възможности да намаляват в сравнение с други основни играчи“, пише в доклада.

„Предимствата на Русия, сред които голямата конвенциална армия, оръжията за масово поразяване, енергоизточници и полезни изкопаеми, голяма територия, демография и желание за употреба на сила извън границите, ще й позволят да продължи да играе ролята на държава интригант и посредник в пост-съветското пространство, а понякога и много по-далеч“.

Американските експерти в областта на разузнаването обаче очакват Русия да изпитва трудности в тази си роля заради лошия инвестиционен климат в страната, намаляващата работна сила и нестабилните цени на суровините, на които Москва разчита за приходи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот

Празникът е на всички етноси и религии...

14 минути ago

В последния почивен ден се очаква засилен трафик но пътищата в страната

Продължават и проверките на "Пътна полиция"...

15 минути ago

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

29 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

един час ago
image0 (9K)