Долна хула на ЦК на БКП очерня старозагореца проф. Гогошев

Юбилейна вечер „40 години спътници Интеркосмос България 1300“ организират в Стара Загора в четвъртък. Началото е в 18 часа, мястото Регионална библиотека „Захарий Княжески“, както ЗАРАТА съобщи вече. Едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания за всички времена бе програмата „България – 1300“, осъществена през 1981 г. в чест на годишнината от създаването на българската държава.

Проф. Митко Гогошев е един от идеолозите за програмата наред с  Кирил Серафимов, Димитър Мишев и Иван Кутиев, а осъществяването й е направено в партньорство с Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

Митко Маринов Гогошев е български учен, физик, доктор на физическите науки, съосновател на Тракийския университет, директор на астрономическата обсерватория в Стара Загора от 1974 година и един от пионерите на космическите изследвания в България. През 1997 г. той е обявен посмъртно за почетен гражданин на Стара Загора и улица в града носи неговото име.

Роден е на 15 април 1940 г. в село Калугер махала. През 1960-та е приет за студент по физика в Софийския университет „Климент Охридски“. През 1965 г. постъпва на работа в Първата народна астрономическа обсерватория – Стара Загора.

През 1974 г. защитава аспирантура, става доцент през 1977 г. и професор през 1984 г.

Избран е за академик в Международната академия по астронавтика – Париж. През 1982 г. участва в международния проект „Вега“ за изследване на Халеевата комета. В периода 1987 – 1988 г. работи в Института по метеорология при БАН. От 1990-та –  в Института по астрономия при БАН, а от 1994 г. е заместник председател на Съюза на учените в България.

През 1995 г. Гогошев е избран за член на Международната академия по астронавтика, Американското планетарно дружество и Нюйоркската академия на науките. Изнася лекции в Германия, Канада, САЩ, Индия, Гърци. Автор е на над 250 научни доклади и други публикации.

Също като своя съратник акад. Кирил Серафимов, Митко Гогошев е арестуван на летището преди заминаването му на конференция в чужбина. Двамата със Серафимов са обвинени от Политбюро на БКП в опит за изнасяне на държавна тайна. Това разрушава техните кариери и води до ненавременната им смърт. Митко Гогошев умира на 5 февруари 1997 –ма, едва 57-годишен. Личният му архив се съхранява във фонд 1654 в Държавен архив – Стара Загора. Той се състои от 62 архивни единици от периода 1971 – 1996 г.

Днес граждански клуб ЛИПА предлага да се изгради монумент „Интеркосмос България 1300“. Идейният проект е разработен от архитектките Пламена и Цветелина Гогошеви – внучки на покойния проф. Митко Гогошев.

„В Стара Загора е запазен технологичният макет на спътника. Идеята е този спътник да бъде изложен в градска природна среда“, разказва по-голямата внучка на проф. Гогошев Пламена.

По думите на Цветелина Гогошева до неотдавна паметниците на културата са „били разглеждани единствено като извадени от контекста произведения на изкуството“. „Било е трудно да се оцени  връзката между изкуството, природата и човека. В днешно време те са свързани. Природата е изкуство! Изкуството е човека! С тази съвременна инсталация се стараем да покажем качества, които действат като продължение на творбата, изложена в нея, като продължение на мястото, на което се намира, като продължение на променящия се ритъм на живот. С този проект ние предлагаме идеята за изкуството като преживяване. Търсим нови връзки между природата изкуството и човека“, казва Гогошева-младша.

Внучките на личния старозагорец проф. Митко Гогошев строят монумент в памет на дядо си

 

 


image0 (9K)