Домакинствата в Испания свиха разходите си с 10%

Домакинствата в Испания свиха разходите си с 10%

Снимка: БГНЕС

Испанските домакинства са похарчили средно 27 хиляди евро през 2020 г., сочат данните на Националния статистически институт (INE). Това е с 10,7% по-малко от предходната година, а като причина за понижените разходи се сочи пандемията, предаде БНР.

Според проучването на семейния бюджет, средно статистическият испанец е похарчил 10 848 евро през миналата година. Най-голямо намаление от 40.4 на 100 е регистрирано в разходите за посещения на ресторанти и хотели, следвани от тези за свободното време и култура с 31.9% и транспорт, облекло и обувки – с 28.8 на 100.

Единствените неща, за които разходите са се увеличили по време на първата вълна на пандемията и веднага след нея, са били за храна – с 6.8 %, и за жилища – 1.9 на 100. Статистиците подчертават, че заради Ковид кризата домакинствата са променили своите навици на потребление. Резултатът е рекордни спестявания и бум на покупко-продажбите на жилища след края на ограниченията.

През юни 2021 година са продадени 73.5 % повече жилища отколкото през същия месец на миналата година. Все повече се предпочитат селските имоти, заради възможността от социална дистанция и потвърждение за това е фактът, че 15.1 % от всички сключени сделки вече са за жилища извън градовете, като Андалусия остава предпочитаната дестинация за този тип вложения.


 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)