Доналд Тръмп и Ким Чен Ун вече са в Сингапур за историческата си среща

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун пристигнаха в неделя в Сингапур, два дни преди историческата си среща след десетилетия на недоверие и напрежение между САЩ и Северна Корея.

[ad id=“225664″]

Двамата лидери ще обсъдят евентуално мирно споразумение, 65 години след края на Корейската война, съобщават агенциите.

Самолетът на Доналд Тръмп пристигна в сингапурската военновъздушна база Пая Лебар от Канада, където американският президент участва в напрегнатата среща на върха на Г-7 в петък и събота. Тръмп бе посрещнат от министъра на външните работи на Сингапур Вивиан Балакришан, както и Ким Чен Ун няколко няколко часа по-рано.

[ad id=“263680″]

Севернокорейският лидер, разпознаваем с типичната си прическа и традиционния си костюм в стил „Мао“, пристигна в Сингапур на борда на китайски самолет. Той бе придружен от външния си министър Ри Йонг-хо и Ким Йонгхол, член на семейството, който изигра ключова роля за провеждането на предстоящата среща на върха във вторник.

Резултатът от срещата Тръмп-Ким е особено несигурен, но самата им среща на малкия остров Сентоса, на южния бряг на островната държава, вече влиза в историята. Тъй като Съединените щати и Северна Корея са врагове след Корейската война (1950-1953 г.), нито един американски президент не е разговарял със севернокорейски лидер лично или по телефона, припомня „Ройтерс“.

[ad id=“236999″]

Севернокорейският ядрен арсенал, който костваше на Пхенян впечатляваща серия от санкции на ООН години наред, ще бъде в центъра на разговорите.

Срещата на двамата лидери е насроченя за вторник в 9 часа местно време (01:00 по Гринуич) в „Капелла“, един от най-луксозните дворци в Сингапур.


image0 (9K)