Доналд Тръмп с вето върху проекта за военен бюджет на САЩ за 2021 г.

Американският президент Доналд Тръмп наложи днес вето на проекта за военен бюджет на САЩ за финансовата 2021 година, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тръмп наложи вето върху проекта въпреки голямото мнозинство, с което бе одобрен той в американския Конгрес.

„За жалост, този законопроект не включва мерки, които са от ключово значение за националната сигурност, и е в разрез с усилията на моето правителство да постави Америка на първо място по въпросите на националната сигурност и външната политика“, аргументира Тръмп решението си да наложи вето на военния бюджет.

Този законопроект е „подарък за Китай и Русия“, изтъкна Тръмп.

Американският президент върна текста на законопроекта за повторно разглеждане в Конгреса. Конгресмените имат възможност да преодолеят президентското вето, ако одобрят законопроекта с квалифицирано мнозинство, отбелязва Франс прес.

Проектът за военен бюджет е различен от законопроекта за бюджета на САЩ за финансовата 2021 г., който съдържа предвидения от конгресмените помощен пакет за американските домакинства и компании.

Проектът за военен бюджет предвижда над 740 милиарда долара за отбраната на Съединените щати през финансовата 2021 г. и увеличение на заплатите на служителите в сферата на отбраната с три процента.


image0 (9K)