Донев призова да не забравяме завета за единение

Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 114-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима. Затова и до днес старата столица на страната ни е център на честванията.

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, заяви, че съвременните българи трябва да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предци и да не позволяваме да бъдем разделяни.

„На 22 септември 1908 г. в Търново всички камбани ехтят в празничен звън. Хората се прегръщат щастливи по улиците. Днес отново съпреживяваме тези чувства. Днес пред нас отново оживява образът на цар Фердинанд, който тук, в историческата и духовна столица на България с манифеста си обявява волята на целия българки народ – държавата ни сама да определя своя път на развитие. Колкото и години да минават, 22 септември и независимостта ще носят ярка светлина на нашия народ, на нас, на децата ни, на бъдещите поколения. Дълбок поклон пред героите, пред онези, заради чиито дела ние днес живеем в свободна, обединена и независима европейска България! Наш дълг е да ги прославим“, каза Панов.

Слово произнесе и служебният министър-председател.

Освобождение, Съединение и Независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с Първата българска държава, създадена през 681 г., заяви Гълъб Донев.

„Скъпи сънародници, старопрестолният град ни събира отново, за да възроди общата ни историческа памет за 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство, своя избор на независимост и право на свободно развитие, отбеляза Донев.

Всички помним най-първият разказ за България. Той е завет за сила в единението – да сме като един – това ни завеща хан Кубрат в началото, посочи Донев. И отбеляза, че макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, Манифестът за независимост е логично следствие на желанието на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България.

Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници, каза Донев.

След десет дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат, някои за първи път, други – за пореден, призванието да сбъднат завета: „Съединението прави силата“, отбеляза служебният министър-председател.

По думите му уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново. Нека следваме примера на българските държавници, за които свободата, независимостта и суверенитета на България са били над всичко. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението, апелира Донев. По думите му преуспяването на България е споделената ни цел. „Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!“, каза още той.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)