Дончев: Драматизацията вчера бе да дойде Борисов в парламента, за да бъде обиждан

„Искането на новото мнозинство да бъде докаран премиерът в залата не е бил, за да разкаже за Плана за възстановяване, а целта е била съвсем друга“, заяви Томислав Дончев пред бТВ.

„Смисълът на упражнението вчера, не бе премиерът да дава разяснения по Плана за възстановяване. Ако някой трябва да го направи, това съм аз. Под мое ръководство над 200 души работиха по този план. Смисълът на драматизацията вчера бе Бойко Борисов да бъде вкаран в парламента, за да бъде обиждан. Бях часове там, ако искаха да разберат нещо за този план, щяха да ме питат”, заяви Дончев, видя ЗАРАТА.

На въпрос относно отпуската на премиера, Дончев обясни, че това е нормална процедура, като в годината замества поне по 60-70 дни в годината.

„Странен е този парламент, гледайки събитията от вчера, смятам, че модусът на новото мнозинство е депутатите от ГЕРБ да бъдат заковани за банките да може им се вика и да бъдат линчувани”, каза Дончев. Той каза, че не е чул обиди от депутатите от ГЕРБ, но е видял как от новото мнозинство са отравяни обиди към членове на парламентарната група и кабинета.

„Планът за възстановяване може да бъде изпратен и в този вид до ЕК, но искам в следващите две седмици да бъде усъвършенстван. Качен е на сайта, има всички предишни версии, както и последната. Трудно е да намериш компромиса между всички заинтересовани страни. Всяка група от обществото иска повече и повече. Това е микса от политики, който би позволил България да се възстанови и да догони по-старите и богати държави“, обясни Дончев.

„Ситуацията стана малко „защо си със шапка, защо си без шапка“. Чух, че планът на Дончев е скапан, корупционен и некадърен. Всички имали алтернативни планове. Аз имам 10 дни до края на мандата. Редно ли е да го вкарвам? Дайте вие. От действащото НС зависи дали ще го внесем. Ако ми възложат да го внеса, аз ще изпълня решението на парламента. Ако няма подобни решения, ще си го внесат те. България е в уникална ситуация за смяна на правителството и ЕС ще ни даде няколко месеца, за да внесем нов план“, допълни вицепремиерът в оставка.

Относно варианта Томислав Дончев да стане министър-председател, той отговори: „Или не ми е дошло времето за премиер, или ми е минало.” Той допълни, че ще има промени, както в предложения кабинет, така и в структурите на партията.

 


image0 (9K)