Дончев: Няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим

Пробиването на полицейския кордон бе организирано от платени провокатори. Радев носи цялата отговорност. Това е мнението, което изразиха от ГЕРБ на специална пресконференция. Нарекоха протестиращите „шпицкоманди“.

Вицепрезидентът Томислав Дончев директно заяви: „Няма да допуснем гражданска война, дори да има шанс да я спечелим!“ Той отговори на въпрос дали мислят за импийчмънт на президента Румен Радев, като каза, че „това не е приоритет в момента“.

„Имаме 100 000 членове. Ако отговорим на призива, колко според вас могат да дойдат в София на гости? Това ли е политиката – да се мери кой е по-силен? Аз съм учил, че тя е сблъсък на идеи, на личности, сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика, даже и спорт не е“, допълни той.

https://www.facebook.com/PPGERB/videos/712984496193289/

Представители си, ако Борисов вчера беше стиснал ръка в юмрук и беше призовал привържениците си „Да ги изметем“, обърна се към журналистите с реторичен въпрос Дончев.

„Протестът в подкрепа на президента бе превзет от шпицкоманди на Васил Божков. Там имаше търсена провокация. Президентът да се разграничи от Божков“, категоричен бе депутатът Тома Биков.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов обвини президента Румен Радев в подбудителство за напрежението между двата митинга снощи.

„Отговорността е на г-н Радев. Това е човекът, който от 4 години се опитва да нагнети напрежение“, добави депутатът Тома Биков. Той подчерта, че са помолили президента да отправи призив към хората да не извършват вандалски прояви, но той не се е съгласил да го направи.

Управляващите от ПП ГЕРБ дадоха специална пресконференция, на която наричаха протестиращите в подкрепа на държавния глава „шпицкоманди“.

Според Паунов става дума за хора, мотивирани от олигарси, които са „основни сценаристи и режисьори на бледия техен актьор – президента Радев“.

„Всичко това беше изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които, разбира се, имат и своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава. Те бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор президента Радев“, каза в началото на пресконференцията административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

„Вчера над 7000 души от цялата страна дойдоха за да изразят своята категорична подкрепа към премиера, правителството и политиките на правителството, насочени към европейското развитие на страната. Те протестираха срещу това да бъдат обиждани и квалифицирани с епитети, които нито подхождат на тяхната емоционалност, нито на техния профил. Те изразиха подкрепата си културно, мирно, без да провокират, обиждат и да проявяват каквато и да е форма на агресия. От другата страна също мирно протестиращи граждани или по някакъв начин, искащи да изразят своята гражданска позиция би трябвало да го направят по най-нормални и цивилизован начин. След приключване на мероприятието хората, които бяха пред Министерски съвет, си тръгнаха мирно, спокойно, както винаги са го правили“, продължи Паунов.

Според него след това друга група се е опитала да разбие полицейски кордон и се е пръснала организирано в центъра на столицата с цел да провокира и вандалства.

„Започнаха да нападат автобуси, шофьори на автобуси, да блъскат по тях и да чупят стъкла. Бяхме свидетели и на предварителна организация и надъхване на тези хора да провокират, чупят и опорочат възможността всеки български гражданин да изразява спокойно, свободно и по нормален начин своите позиции“, посочи Паунов.

Той показа снимка, казвайки, че това е едно от лицата, извършило вандалски прояви по време на протеста вчера. Показа и фотография с окървавено лице на служител на реда от вчерашните прояви.

В края на пресконференцията вицепремиерът Дончев бе попитан ще има ли днес контрапротест.

Той обяви, че това не е контрапротест и управляващите се опитват да възпрат своите симпатизанти да не тръгват към София.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че сме в труден икономически период, а правителството се старае да изпълнява ангажиментите си. „Нямахме колебания, че в процесите, в които хората се страхуват, техните страхове ще бъдат използвани. Да поговорим за „Българската зима“, а не за „Българското лято“, подчерта Сачева.


image0 (9K)