Доц. Кунчев потвърди,че проф. Чорбанов е в болница с коронавирус

Много често бяхме критикувани, че когато се въведат изведнъж мерките, се създава много голям проблем за бизнеса. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

По думите му всяко струпване на хора е опасно.

„Каквото и да разпореждане да дадем, ако човек не е убеден, че вирусът е опасен и не се пази, ние нищо не може да направим“, посочи той.

„Очакваме да постигнем с тези мерки, ако не начало на понижаването, демек да минем пика на тази вълна, то поне да няма нарастване“, обясни той и допълни: „Праг тази инфекция показа, че няма. В началото правехме едни графики с числа 80-100, сега говорим за 500, 800, в Чехия се радват, ако падне под 1000“.

„След 10 дена няма да кажем „приключихме с ковид“, но ако кажем, „Да, това бяха върховите числа, справиха се болниците, ще е добре. Нека видим резултатите до края на седмицата, ще се види тенденцията“, заяви доц. Кунчев.

Той коментира и изборите. „Самият изборен процес, който за хората продължава 10-15 минути, ние го описахме в 14 страници. Рискът в сравнение с друго място е или равен, или е по-малък“, коментира той и призова – „въпросът е да не изберем пиковия час, когато ще има струпване на хора“.

Кунчев посочи, че са и много болните към момента. „8860 настанени и 860 в интензивно натоварването е много голямо в болниците – Бургас, Шумен, София, Никой няма да остане без медицинска помощ, но друго е да разполагаш с целия медицински персонал“, заяви доцентът.

„До момента на Балканите южноафриканският щам не се забелва, но имаме много на американски“, посочи още той.

И потвърди, че проф. Андрей Чорбанов е в болница с коронавирус. „Не знам нищо за състоянието му, нито къде е настанен“, завърши доц. Кунчев.


image0 (9K)