Доц. Мангъров влиза в политиката

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров е номиниран за кандидат-депутат от листите на АБВ. Това обяви председателят на партията Румен Петков, който твърди, че е провел „личен разговор за съгласието да бъде обявена номинацията“.

„За нас винаги е много важно да има ярко гражданско участие в едно Народно събрание. В последните мандати това липсва. Когато си имал Благовест Сендов (покойният математик и председател на 37 НС) и след това се радваш на Дани Кирилов, нещата не изглеждат добре в очите на нормалния българин“, казва Румен Петков на пресконференция

Сред останалите предложени кандидат-депутати от АБВ са Антон Коджабашев, Георги Сталев и Цветан Антов (спорт); Камен Семенлийски, Ирена Михайлова, Силвия Лецкова (образование), Александър Стефанов, Руска Стефанова (благоустройство), Любомира Ганчева, Даниел Илчев (икономика), Любомир Халачев, Пламена Заячка (наука); Веселин Плачков (култура).

АБВ има само едно участие в Народното събрание (2014-2017), като успя да спечели 4,15%, или малко над 136 000 гласа. На предсрочните парламентарни избори през март 2017, АБВ се яви в коалиция с Движение 21 на Татяна Дончева, но спечели по-малко от 55 000 гласа (1,55%).

Атанас Мангъров е ръководител на Covid-отделението на Инфекциозна болница в София, като завежда и клиниката по детски болести в лечебното заведение.

От началото на извънредното положение в България Мангъров твърди, че мерките срещу болестта са несъразмерни на риска от заболяване и се противопоставя на повечето от протоколите за тестване, карантиниране и предпазване на населението от SARS-Cov2.

В интервю преди 3 седмици Мангъров твърдеше, че няма планове да влиза в политиката и че не планира да се кандидатира за народен представител на предстоящите избори.

„Никой досега не мие правил такива предложения. Това не ми е цел в живота. Не съм част от която и да е политическа партия“, казва той пред „24 часа“ на 8 януари. Името му беше спрягано за листите на АБВ още тогава заради серията от публични изяви на Мангъров с ръководството на партията из цялата страна през последните месеци.

 


image0 (9K)