Доц. Мангъров коментира ваксинацията на деца срещу Ковид-19

Повечето деца не разбират, че преболедуват COVID

При 110 легла имаме двама болни, скоро ще закрием отделението за COVID. Броят на децата, постъпващи с други инфекции, се увеличава, което означава, че се връщаме към нормалното„, това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София.

Той подчерта, че децата не са боледували тежко от коронавируса.

„COVID-19 е остра вирусна инфекция, която не се лекува с антибиотици, това така и не го разбраха„, категоричен бе специалистът.

Медикът информира, че за да се ваксинира едно дете срещу COVID, трябва да се подпише информирано съгласие от родител, това е условието. Ако зависило от него, той би казал – не, защото в момента това се прави само от желание да защитим подрастващите, без да има убедителни доказателства за безвредност, а те все още не са достоверни и окончателни.

Повечето деца не разбират, че преболедуват COVID. Който иска да се ваксинира, да го направи, това е информирано съгласие и се носи собствена отговорност„, заяви доц. Мангъров и добави, че за окончателни и достоверни доказателства за безвредност на ваксините са нужни години.

Според него високите нива на смъртност у нас се дължи на лошото общо здраве на нацията и като се добави към това един агресивен вирус, резултатът е лош краен изход.

Доц. Атанас Мангъров смята, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров не е сбъркал с освобождаването на професор Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)