Доц. Мангъров: Коронавирусът изчезва през юни

„Коронавирусът изчезва през юни.“ Това заяви пред “Труд” доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница. „Можем нищо да не правим и само да чакаме да умрем от коронавирус, но това ще означава да се простреляме икономически в крака“, каза още той.

Доц. Мангъров допълни, че ситуацията в Италия се основава предимно на страх и паника. “Паниката е много по-опасна от самия вирус, защото тези, които се разболеят от коронавирус, повечето ще оздравеят. Но ако в резултат на натоварването на болниците започнат да умират хора от други заболявания, това ще е страшно”, заяви още доц. Мангъров. “Въпросът опира до способността да се управлява такова бедствие, защото това е природно бедствие – един мор, в противен случай ще настъпят големи икономически щети”, каза доц. Мангъров.  Той припомни, че коронавирусите са зоонози, т.e. вирус, който причинява епизоотии при животните и понякога случайно може да се пренесе при хората. Този тип вируси не са пригодени да живеят в човешката популация и когато попаднат, те могат да причинят доста сериозни щети, но поначало тези вируси нямат свойството да живеят сред хората и най-вероятно този вирус ще изчезне, както се е случило с много други вируси.

“Пак по опита на вирусите, които са зоонози, SARS се вихреше през студените месеци, но през юни изчезна и оттогава не се е появявал, подчерта още доц. Атанас Мангъров. “Настоящият вирус COVID-19 генетически е на 80% същият като SARS. Силно се надявам, че нещата ще приключат до лятото. Най-малкото, въз основа на това, което се вижда в Китай.”

На въпрос дали пикът на COVID-19 ще е през септември, доц. Мангъров отговори: “Категорично не”. А дали коронавирусът ще изчезне през юни, медикът заяви: “Това е тайната надежда на всички големи служби по света”.


image0 (9K)