До месец ваксината на “Пфайзер” идва в България

Първата доставка на количества от ваксината, разработена от “Пфайзер” се очаква да пристигнат в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работно съвещание с министри от кабинета в понеделник. “Създали сме необходимата логистика. Първо от тази ваксина ще пристигнат 125 хил. дози”, каза Ангелов.

По думите му в момента се прави планът за ваксинация, но не стана ясно кога точно ще бъде представен. Ваксината ще е доброволна и безплатна, обясни Ангелов. “В началото ще започнем с рисковите групи. Като тук, освен работниците, които са на първа линия – нашите колеги медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също на са първа линия. И вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината”, каза Ангелов.

Основното предизвикателство пред ваксината на “Пфайзер” е логистиката, която се очаква да е по-скъпа от самата ваксина. Тя трябва да се съхранява при температура от минус 70 – минус 80 градуса по Целзий. Засега няма информация как българското правителство ще преодолее този проблем. В България има фризери, които поддържат такава температура, но те не са масови.

Миналата седмица Свободна Европа изпрати питане до Министерството на здравеопазването за българския план за ваксинация, но не получи отговор.

В понеделник властите във Великобритания обявиха, че са осигурили още 2 милиона дози от очакваща одобрение ваксина срещу COVID-19 и вече подготвят началото на масово ваксиниране в близките няколко седмици. Великобритания е най-тежко засегната в Европа от новия коронавирус с над 58 хиляди смъртни случая. Лондон съобщи в понеделник, че се надява Обединеното кралство да бъде сред първите страни в света, които започват ваксиниране на населението си.

Три компании обявиха, че са готови с ваксина срещу COVID 19. Това са „Пфайзер“ („Байонтек“), „Модeрна” и ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на „Пфайзер“ („Байонтек“) и на „Модeрна“ да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)