МОН разпределя 138 училищни автобуса

Министърът посочи, че през 2016 г. МОН е сключило договори за доставката на 138 училищни автобуса.

До 15 октомври 2016 г. комисия в Министерството на образованието и науката ще разгледа всички заявки за училищни автобуси от 2014 г. насам и ще предложи схема за разпределение предвид нуждите. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос на народния представител Явор Хайтов относно заявката за училищни автобуси на община Роман.

Министърът посочи, че през 2016 г. МОН е сключило договори за доставката на 138 училищни автобуси. Това е най-голямата бройка закупени нови автобуси в последните години. В периода от 2009 г. до 2014 г. Министерството не е закупило нито един училищен автобус, а през 2014 г. закупените автобуси са 60, като заявките тогава са били малко под 600.
На 2 август 2016 г. със своя заповед сформирах комисия, която да извърши анализ на заявките за училищни автобуси, постъпили в Министерството от 2014 г. до момента, както и да изследва в каква степента са били удовлетворени исканията. Комисията ще разгледа и неудовлетворените заявки от 2014 г., в което число влиза и тази на община Роман. Това ще стане по утвърдени правила и конкретни критерии, на които ще се основе предложението за разпределяне на автобусите.
Националното сдружение на общините в Република България също е представено в Комисията. Изключително внимателно ще подхождам винаги, когато става дума за разпределяне на публични блага, било то финансови или материали активи.


image0 (9K)