До 20 г. какаото може да изчезне!

В Париж по време на Салона на шоколада професионалисти в сектора бяха единни относно опасностите, породени от затоплянето на климата за производството на какао до 20 години.

Има реален риск от недостиг“, предупреждава Кристиан Сила, агроном от Центъра за международно сътрудничество в агрономичните изследвания за развитието, цитиран от френския вестник Parisien.

Производителите се безпокоят от сушата в Африка, която засяга двете основни страни производителки – Кот дИвоар и Гана. Сушата може да се окаже все по-често явление в идните години.

Последиците от това са по-малки какаови зърна, които ще дават по-малко какаово масло, припомня изданието 20 Minutes.

Към всичко това се добавя и вирусът на ускорения растеж, който засяга какаовите дървета. Тази болест „се предава от насекомото лъжещитоносна въшка, която обича сухия въздух“, уточнява Кристиан Сила.

Parisien допълва, че търсенето нараства постоянно в последните години, благодарение главно на индийския и китайския пазар. За да му отговорят, какаовите култури продължават да растат и да се разширяват в Западна Африка, Индонезия, Мексико и Доминиканската република.

В тези страни се осъществява и масово обезлесяване, което ускорява затоплянето на климата. Над 80% от горите в Кот дИвоар са изчезнали между 1960 и 2010 г.

За момента реколтата се запазва на задоволителни нива, защото продължава разширяването на земите, заделени за тези растения. Но климатичните промени могат да задълбочат проблема още повече“, страхува се Кристиан Сила.


image0 (9K)