До 3 бона стигали бонусите в Агенцията по вписванията за тримесечие

Близо 600 000 лева си разпределили за бонуси малко над 600 човека в Агенцията по вписванията за три месеца през лятото. Максималният размер на бонусите е до 80% от заплатата. Най-високият бонус е над 3000, а най-ниският 700 лева.

Трима от служителите, отговорни за срива на Търговския регистър, не са получили добавки към заплатите. Това поясни изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева на пресконференция в министерството на правосъдието. Тя не отговори колко е нейният бонус.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е разпоредила проверка за бонусите на служителите в Агенцията по вписванията. Тя посочи, че вярва, че няма такива нарушения, но по думите й, ако проверката установи такива в доклада, ще бъде безкомпромисна.

„Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща. Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения“, посочи още Цачева.

Тя поясни, че като всеки един министър е задължена да даде оценка на изпълнителния директор, без да утвърждава конкретните суми, получени от съответните служители на администрацията. Цачева допълни, че е разговаряла с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, която я е уверила, че разпоредбите на наредбата и вътрешните правила са стриктно спазени.

Цачева похвали Габриела Козарева за работата й като шиф на Агенцията по вписвания.

„599 000 лева са разпределени между 635-е служители на агенцията”, заяви Габриела Козарева. „Служителите в дирекция „Информационно обслужване и технологии” не са получили бонуси”, заяви още Козарева. Именно тази дирекция е отговорна за работата на Търговския регистър, който се срина през лятото.

„Максималният размер на бонусите е до 80% от заплатата. Най-високият бонус е над 3000, а най-ниският 700 лева“, поясни още Козарева. Тя не отговори колко е нейният бонус.


image0 (9K)