Дъщерята на руския шпионин донесла бойното отровно вещество от Русия?

Нервнопаралитичното бойно отровно вещество, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му в Москва. Вероятно – тя, без да знае е занесла опасния химикал във Великобритания при баща си. Тази версия за нападението беше огласена от агенция „Ройтерс“, която цитира статия на британския „The Telegraph“.

[ad id=“225664″]

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния британски град Солсбъри. Оттогава те са в критично състояние в болницата.

[ad id=“263680″]

Юлия Скрипал е пристигнала в Лондон от Русия на 3 март. Това съобщиха британските сили за борба с тероризма. Следователи в Лондон работят по теорията, че отровата е била импрегнирана в дреха или в козметика на Юлия. Възможно било тя да е поставена в подарък, който е отворен в дома на Сергей Скрипал в Солсбъри, съобщава „The Telegraph“.

[ad id=“238430″]

Властите в Лондон твърдят, че шпионинът и дъщеря му са натровени с веществото „Новичок“. Смята се, че то е разработено от съветската армия. Пострадал е и британски полицай, който пристигнал на мястото на инцидента.

[ad id=“218001″]

Британските власти обвиниха руските власти, че са извършили атака с химическо оръжие на тяхна територия – първата в Европа след края на Втората световна война. 23-ма руски дипломати, които според Лондон са шпиони, са получили една седмица, за да напуснат Обединеното кралство. Вчера Великобритания, Франция, Германия и САЩ отправиха съвместен призив към Русия да обясни – как отровата е била използвана на британска територия. Властите в Москва отричат, че са замесени в нападението. Те обвиниха официален Лондон, че раздухва антируска истерия.

Скрипал е бивш руски офицер от разузнаването, който през 2006 година е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.


image0 (9K)