Дядовден – уникален за България обичай в конкуренция с Бабинден

Уникалният празник Дядовден се отбелязва само в русенското село Черешово, а обичаят не е от вчера. Традицията се спазва повече от половин век. Основен организатор на обичая е Община Сливо поле.

Всяка година мъжете в селото празнуват на 22 януари, ден след Бабинден. Местният празник преминава под мотото: “Това, което дядо знае, баба не знае”.

Дали тази година, в пандемията, ще има веселие с шествие, предвождано от музиканти, а после ще бъде избран “Дядо на селото”, когото ще окъпят за здраве на селската чешма, а после ще бъде пренесен на ръце до каручката?

Не, за съжаление, няма да има празник, каза за ЗАРАТА Сидер Златев – кметски наместник на село Черешово. Той спомена, че само 2-3-ма ще уважат в дома му 78-годишния Марин Колев, 11 пъти избиран (последно през 2020) за „Дядо на селото“.

Обичаят е уникален не само за региона на Русе, но и за цяла България. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват.

Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват.

И както винаги, всяко българско веселие завършва с кръшни народни хора, но не и тази година…


image0 (9K)