Дянков: Нужна е по-добра бюджетна политика за предстоящите години с по-нисък икономически ръст

По думите на бившия финансов министър, енергийните проекти нямат почва в България и само се губи политически капитал и политическо време да се говори за тях, тъй като те няма да станат

„Сравнително добра икономическа добра година за България и за Европа. Но следващата няма да е такава заради Брекзит, заради европейските избори и заради увеличаването на лихвените проценти в Европа и в САЩ“. Това каза пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

„Не мисля, че сме напълно подготвени за това, което предстои. Трябва по-голяма подготовка в бюджетната ни политика за години с по-нисък икономически ръст. За следващата това ще е осезаемо. През 2020 година Европа ще е в стагнация. Хубавото от последните дни обаче е даването на пари за АМ „Хемус“, коментира Дянков в ефира на Националното радио.

По думите му Брекзит води до голяма несигурност, което забавя икономическия ръст в Европа, а за страната ни, за да е стабилна в такава ситуация, трябват по-големи буфери, а в новия бюджет такива пари не са предвидени.

„2018 година беше успешна за правителството най-вече заради Европредседателството, след което обаче последва затишие, в което се пропусна факта, че икономиката на Европа върви надолу“, отбеляза още Симеон Дянков.

Според него протестите в страната, а и в Европа, имат общ знаменател – „докато икономиките на Стария континент вървяха добре, една част от населението печели, но друга – не“:

„Протестите са изява на икономическо явление и това е по-голямото неравенство. Правителството и парламентът трябва да обръщат по-голямо внимание на това“, смята ексфинансист №1 в кабинета „Борисов 1“.

Според Симеон Дянков на България й липсва регионална икономическа политика. За него увеличаването на заплатите на учителите е нещо, което по-рано е трябвало да се случи, защото това е стъпка напред в икономическото развитие.

По повод реформите у нас – има ли ги, няма ли ги, Дянков подчерта, че в едно коалиционно правителство е трудно да се правят реформи и че повече очаквания е имал за промени в здравеопазването. Той не счита, че догодина, когато ще има избори – местни и за Европейски парламент, ще има реформи.

По думите на Симеон Дянков енергийните проекти нямат почва в България и само се губи политически капитал и политическо време да се говори за тях, тъй като те няма да станат.

Според Дянков последните две години са били от добрите икономически, каквито скоро няма да има, и е трябвало да се използват за по-ударно развитие на някои от регионите на България – Видин, Търговище, Разград.


image0 (9K)