Д-р Койчев: Трябваше да има гратисен период за „зеления сертификат“

Четвъртата вълна у нас на коронавируса е в разгара си. Смъртността е тревожно висока.

„Ние не се справяме нито като общество, нито като лидерство чисто политическо, а и на битово ниво част от нашите съграждани не се справят. Много са причините. Ако се върнем 2 години назад – ще стигнем до някакви изводи. Второто управление стои много по-лошо от първото, а те имаха възможност да се поучат от някои грешки, както и да ги коригират. Отново беше пропиляно цялото лято. И в един момент се оказа, че въобще не сме готови, а това беше изключително ценно време“, каза председателят на Комисията по здравеопазването в СО д-р Антон Койчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него „зеленият сертификат“, който подтикна хората да се ваксинират, можеше по-рано да бъде изговорен и да се даде гратисен период.

„Не е нужно да си голям откривател, гледай успешните модели, и ги пренасяй тук. Но виждаме, че и балканските народи около нас не са кой знае колко напреднали. Ние сме склонни да мислим в конспиративни теории, социални нихилисти сме. Информационната компания е разковничето на успеха. Трябва да се говори на хората, трябва да има лидерство. Но знаем, че сме в ситуацията, в която авторитетите са доста принизени“, допълни д-р Койчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента „Александровска болница“ е под огромен натиск, както всички останали болници.

„Колегите са на ръба на силите си. Те са емоционално и физически изтощени. Непрекъснато се отварят нови Ковид легла, а свободните места се запълват за часове. Ще изкараме едно дълго и мъчително плато, по-рано от Коледа и Нова година не виждам как ще имаме светлина в тунела. Отменените планови операции са проблем за цялата здравна система, тъй като болните с хронични заболявания ще останат на заден план. За някои от тях факторът време е доста важен“, коментира експертът.

И подчерта, че засега няма логистични пропуски, които да водят до затруднение в работата.

„Но дори да имаш най-добрата логистика – ако ти имаш толкова голям натиск, усложняващо се толкова бързо, много трудно биха издържали. Не сме както бяхме през март 2020 година и сега да се допусне такова нещо – това е голяма присъда и като общество, и като лидерска класа. Ясно е, че тези, които са ваксинирани, прекарват по-леко заболяването. Локдаунът намалява натиска върху здравната система – това, в което сме в момента. Не мога да кажа, че той ще реши всичко. А предишните пъти се видя, че от него има полза“, посочи д-р Антон Койчев.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)