Д-р Момеков: Не сме шампиони в употребата на антибиотици

Две години вече живеем с коронавируса. Светът е разделен на две. Едни се противопоставят на мерките, други ги защитават.

Още по темата

5 дек 2021 07:45

147

5 дек 2021 07:30

137

4 дек 2021 20:40

98

„Науката не е е единна във всичко, което излиза. Тя е култура на съмнението, винаги има дебат, дискусия, но когато става дума за обществено здраве, трябва споровете да се решават“, отбеляза пред БНТ фармакологът проф. Георги Момеков по повод разделението в обществото по темата COVID-19.

Управляващите ще имат много сложна задача. Един от проблемите е говоренето с хората. Трябва да се работи с пиари, които знаят как се поднася информация за коронавируса., допълни той.

В България се използват много антибиотици, но не сме шампиони, допълни той. По думите му в южните части на Европа се използват повече – в Кипър, Гърция, Южна Италия и др.

Бактериална инфекция върху ковид е безкрайно рядка, ето защо не е добре всеки човек  да пие антибиотици, за да не се стига до глобална резистентност.

По думите му, РНК ваксините носят предимства, модифицират се бързо, а това ще позволи и бустерната доза. Също така не съдържат патоген. „Вероятно това беше голямата им премиера и ще имаме и ваксини за други заболявания, които ще се базират на тази методология“, заяви проф. Момеков.

Според него, има много прототипи на нови препарати срещу коронавируса. „Въпросът е дали ще изпреварваме с успешни ваксини новите варианти, заключи той.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)