ИЗБРАНИ

Д-р Симидчиев: Всеки ден виждам инвалидизирани от К-19 пациенти

„По време на пандемията трябваше да мотивираме населението и да призоваваме хората към действие. Имаше много правилни неща, които се направиха, но имаше и още много, които не бяха направени – основно по отношение на комуникацията, за да се активира населението да направи това, което трябваше да се направи“, каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е кандидат за народен представител от „Демократична България“.

Когато започваше пандемията, в едната крайност се казваше, че това е обикновен вирус. Всеки ден виждам инвалидизирани пациенти от това заболяване. Същевременно другата крайност – твърде многото плашене, без да се обясни къде е проблемът, води до една парализа, до нищоправене. Вече знаем много повече за вируса, но той е непредвидим, когато попадне в имунната система. Затова трябва да ограничим разпространението му. Досега имахме маски, дезинфекция и дистанция, сега вече, слава Богу, вече имаме и ваксина, заяви д-р Симидчиев.

Много ми се иска да имаме повече данни за нагласите на хората по повод отварянето на заведенията. Ако имаме такава информация, ще можем да управляваме превантивно риска и да знаем дали да затваряме или не. Носенето на маски на открито не е сред най-ефиксасните неща, но на затворени пространства е задължително. Отварят се заведенията, където човек няма как да носи маска по обективни причини, посочи пулмологът.

По думите му след ваксинирането има своеобразно състезание между ваксината и вируса. Д-р Симидчиев уточни, че пълната защита срещу COVID-19 две седмици след втората доза защитата е пълна или месец-месец и половина след първата доза.

И трите разрешени ваксини дават еднакъв процент защита срещу тежко протичане на болестта, хоспитализация и смъртност, подчерта експертът, кандидат за народен представител.

 

 

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Христос Воскресе! Какво ни пожелаха политиците?

Въпреки раздорите те показаха единност...

34 секунди ago

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

46 минути ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

един час ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

2 часа ago

Злато и за ансамбъла на Европейската купа в Баку

До момента националките имат осем отличия...

2 часа ago

100-метров козунак бе изяден във Враца

На площада се провежда фолклорен концерт...

3 часа ago
image0 (9K)