Д-р Тодор Йорданов, болницата “Кингс Колидж” в Лондон: “ С, или без мерки икономиката ще пострада. Внуците ще ни съдят по действията ни сега“

Д-р Тодор Йорданов работи в болницата “Кингс Колидж” в Лондон: „Внуците ще ни съдят по действията ни сега. Във Великобритания се опитаха да спасят своята икономика, отлагайки мерките, но сметките не излязоха, защото със и без мерки икономиката ще пострада”

Това е първият почивен ден на Д-р Тодор Йорданов след седем дни, прекарани в 12-часови смени в болницата “Кингс Колидж” в Лондон. Говорим по телефона. Като специализант по респираторна медицина за него думите “борба с коронавируса” не са случайно дочути във вечерните новини, а част от всекидневието му вече няколко седмици.

“Обстановката е изключително тягостна, с много смърт и доста депресираща”, казва Йорданов пред Свободна Европа. Споделя личните си впечатления от отделението, в което в момента се лекуват заразени с новия коронавирус.

“Този вирус всъщност не е безопасен дори за млади хора. Аз имам познати, които са в доста тежко състояние в болница”, казва 32-годишният лекар.

Д-р Йорданов споделя, че миналата седмица е гледал обръщението на кралица Елизабет II, а това още веднъж го e накарало да осъзнае “колко сериозна е ситуацията”. Броят на потвърдените случаи във Великобритания вече е над 82 хиляди, а починалите са над 10 хиляди, както показва интерактивната карта за развитието на заразата по света. Сред загиналите има санитари, лекари и медицински сестри.

Миналата седмица и премиерът Борис Джонсън прекара няколко денонощия в интензивното отделение на болница в Лондон заради влошено състояние, предизвикано от COVID-19.

“Работните дни напоследък минават по един и същи начин, защото човек е притеснен да отиде на работа. В крайна сметка, човек си избира професията и знае какви са рисковете”.

„Хората наистина трябва да стоят вкъщи“
Д-р Йорданов прави уговорката, че не иска да звучи апокалиптично, а по-скоро се надява посланието му да бъде чуто, особено от хората, които подценяват случващото се заради броя регистрирани случаи в България, които са значително по-малко от други европейски държави.

“Най-важното е хората да осъзнаят, че наистина трябва да си останат вкъщи. В държави като България, където не наблюдаваме огромна смъртност, за някои хора, които претърпяват икономически загуби, това е проблем. Не можем да си позволим обаче нещата да станат като във Великобритания, защото ние нямаме този огромен ресурс на здравната система”.

Лекарят припомня, че социалната изолация е важна, защото 80% от хората прекарват вируса леко, но могат лесно да го разпространяват. Това поставя на изпитание всяка здравна система в света в момента.

“Проблемът идва при тези 18-20 процента, които имат нужда от болнична помощ. Няма система в света, която да може да издържи наведнъж това. Надявам се силно взетите мерки в България да предотвратят това, което се случва във Великобритания”, казва Йорданов.

Всяка смяна в болницата започва с обличане на защитното облекло. Отнема около десет минути. Според наблюденията на българския лекар проблем с предпазните средства за медицинския персонал в Обединеното кралство е имало в началото на епидемията, “преди да се осъзнае големината на заплахата”.

“Докато се задейства машината, имаше по-скоро затруднения кога ще бъде издадена заповед, за да бъдат освободени количества предпазни средства. По цял свят на места има дефицити”.

В началото на епидемията Обединеното кралство не предприе драстични мерки за затваряне на заведенията и училищата, но страната промени подхода си с нарастването на броя на заразените. По данни на Националната здравна служба във Великобритания в момента работят един милион и половина здравни работници.

Как здравната система поема удара
“Британците успяват да се справят по-добре с кризата от други европейски държави, защо имат здравна система, която разполага с огромен ресурс от хора“, коментира д-р Йорданов. По думите му единственият начин за намаляване на фаталните случаи е хората да останат по домовете си, “за да позволим здравните системи да поемат удара постепенно”.

“Никой не беше подготвен по целия свят. Мои колеги от Западна Европа сравняват това, което се случва, с военно действие. Аз съм имал удоволствието никога да не участвам във военни действия, но нещата са сериозни. Казвам това не с цел да сея паника, просто искам да съм ясен за всички читатели – това, което трябва да направят, е да си останат вкъщи”, казва д-р Йорданов.

Той споделя и притесненията си за икономиката от случващото се, но уточнява, че “ако рухне здравната система, нещата в други области много бързо ще излязат извън контрол”.

“Във Великобритания се опитаха да спасят своята икономика, отлагайки мерките, но сметките не излязоха, защото със и без мерки икономиката ще пострада”, казва д-р Йорданов. Въпреки че живее в Лондон, следи случващото се в България.

“Искрено се гордея с всички българи, които в момента на криза са се мотивирали и са се обединили. Всеки помага с каквото може. В България не можем да си позволим безотговорно поведение. Както ние се гордеем с нашите дядовци от времето на войните за национално обединение, така един ден внуците ни ще ни съдят за действията ни в този момент”.

Ивайло Везенков


image0 (9K)