Евродепутати се разграничиха от информация за тях, поднесена от прокуратурата в София

Флаговете на страните от ЕС пред сградата на Европейския парламент в Страсбург

Евродепутати се разграничиха от начина, по който българската прокуратура „и други лица“ са представили заседание, посветено на България. Това става ясно от изявление на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (известна и като мониторингова група) към Европейския парламент. Текстът на изявлението беше изпратен до медиите в петък.

Новината идва седмица след закритото заседание, посветено на България. На него присъстваха представители на българската прокуратура и правителство както и на гражданския сектор. По време на срещата българската страна трябваше да отговори на конкретни въпроси, свързани с фигурата на главния прокурор, с хода на различни разследвания, с ефективността на Комисията по защита от дискриминация, със свободата на медиите и др.

Според изнесена в медиите информация евродетутатите са били осведомени за детайли от българския политически живот и са се отнесли критично към отговори, поднесени от представители на държавата.Веднага след заседанието на сайта на прокуратурата се появи информация за срещата, в която беше посочено, че изслушването е проведено по инициатива на българското държавно обвинение.

„Заседанието беше организирано по собствена инициатива [на мониторинговата група]“, написаха в петък евродепутатите.

„… отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от [групата]“.

На 24 август българските прокурори и следователи проведоха свое национално съвещание, на което се обединиха около тезата на главния прокурор, че върховенството на закона е заплашено от критичното отношение към институцията. Под критично отношение те визираха журналистическа публикация и позиция на партиен лидер. Те подкрепиха намерението на главния прокурор да сезира с това твърдение европейските институции.

Последвалото съобщение на прокуратурата, че тя е инициатор на европейското изслушване остави впечатлението, че миналият петък мониторинговата група се е събрала именно за да разисква тезата на главния прокурор. След закритото заседание с евродепутатите от групата на сайта на прокуратурата се появи следната информация: „Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск“.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права е нова европейска структура. Тя следи за състоянието на демокрацията във всички страни членки, а не само на България. Тя провежда заседанията си по собствен график, уточниха още тогава от институцията.

В изявлението си от петък от групата посочват, че ще докладват на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) за мониторинга и за заключенията си от заседанието. Те ще посочат и „отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)