„Евролаб“ остава на „Капитан Андреево“ след забавена такса от 70 лв. от Агенцията по храните

"Евролаб" остава на "Капитан Андреево" след забавена такса от 70 лв. от Агенцията по храните

Върховният административен съд (ВАС) отказада разгледа жалбата на Агенцията по храните срещу решението, което позволява частната фирма „Евролаб 2011“ да остане на границата с Турция.

През май 2022 г. бившият директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов издаде заповед, с която прекрати сключения договор за наем на помещенията на границата с частната фирма. „Евролаб“ подаде няколко жалби в съда.

Административният съд София – град (АССГ) отказа да отмени точките от заповедта, които предвиждат прекратяване на договора за наем. Тогава БАБХ обжалва на по-висока инстанция – пред ВАС.

Причината за отказа на Върховния административен съд според постановлението, публикувано в понеделник, е, че БАБХ не е внесла в срок дължимата държавна такса от 70 лв. за касационно обжалване.

„Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден“, се казва в определението на ВАС.

Според решението БАБХ трябва също да плати на „Евролаб 2011“ 1250 лв. разноски по делото.

„Евролаб 2011“ извършваше фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“, след като договорът за наем на помещенията беше подписан в последния работен ден на 2021 г.

В средата на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков реши да я отстрани и да върне контрола на БАБХ. През юли ВАС възстанови контрола на частната фирма.

През следващите месеци се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на „Капитан Андреево“ бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

Управляващите в оставка казаха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала фитосанитарния контрол на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз. Така случаят придоби известност и в Европа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)