Европарламентът изслуша представители на беларуската опозиция

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска се присъедини към демонстрацията в нейна подкрепа пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Трима представители на беларуската опозиция призоваха за нови избори в страната им, които да се проведат под международен контрол. Това стана на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент в Брюксел. В него участваха бившата кандидатка за президент на страната Святлана Циханоуска, както и двама членове на координационния съвет на опозицията – Волха Кавалкова и Павел Латушка.

И тримата настояха ЕС да въведе санкции срещу представители на режима на Лукашенко, които имат отношение към фалшифицирането на изборите и погазването на човешките права.

На 9 август в Беларус се състояха президентски избори. За победител беше посочен Александър Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Кандидатката на опозицията Святлана Циханоуска беше принудена да напусне страната и в момента пребивава в Литва. Ежедневните протести, които продължават вече близо 2 месеца, бяха мотивирани от увереността на участниците, че изборните резултати са били фалшифицирани. Полицията арестува стотици участници. Част от лидерите на опозицията бяха изгонени от страната.

ЕС не трябва да признава легитимността на Лукашенко на президентския пост, каза в понеделник в Брюксел Циханоуска. Тя добави, че протестиращите представляват по-голямата част от беларуското общество.

Лукашенко въвлече Беларус във военен съюз с Русия, каза Волха Кавалкова, която беше принудена да напусне страната. Според нея ЕС не бива да признава договорите, подписани от настоящия президент. Кавалкова призова ЕС да се бори за освобождаването на политическите затворници и да предостави пакет с помощ за Беларус, чието разпределяне да е под контрола на гражданското общество.

Павел Латушка описа насилието, проявено от полицията към протестиращите. Той призова за солидарност с пострадалите и за въвеждането на санкции срещу конкретни представители на администрацията. Отношенията на Беларус с ЕС не бива да бъдат за сметка на отношенията с Москва и обратното, каза още Латушка, който беше министър на културата и дългогодишен дипломат, преди да бъде уволнен от Лукашенко през 2019 г.

По-рано Святлана Циханоуска се срещна с министри на външните работи от страните в ЕС и с председателя на европарламента.

Срещите в Брюксел идват в деня, в който външните министри на ЕС обсъждат налагането на санкции за Беларус. Основният спор е за това дали президентът Лукашенко да бъде включен в списъка от около 40 души, спрямо които ЕС да наложи санкции, предава Радио Свобода.

Междувременно Русия, която призна за легитимни изборите в Беларус, заяви, че отпуска на страната кредит от 1.5 млрд. долара.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)