Европарламентът обяви Русия за „държава, спонсор на тероризма“. Депутатите от БСП гласуваха против

Европарламентът обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма". Депутатите от БСП гласуваха против

Европейският парламент прие резолюция, в която определя Русия като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“. Украинският президент Володимир Зеленски приветства този акт на подкрепа за войната, която Кремъл води в страната му.

Документът, аргументиран с жестокостите на режима на руския президент Владимир Путин, беше одобрен с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 въздържали се.

От българските евродепутатите „за“ гласуваха: Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев (ГЕРБ); Искра Михайлова, Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели (ДПС); Радан Кънев (ДБ); Ангел Джамбазки (ВМРО). „Против“ се обявиха: Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов, Елена Йончева (БСП).

Въздържали се нямаше, в гласуването не участваха Ева Майдел от ГЕРБ и Андрей Слабаков от ВМРО.

„Умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления“, се казва в резолюцията, публикувана от ЕП.

Тя реално е символична, тъй като ЕС не разполага с правна рамка, която да я подкрепя, но той вече наложи най-големите досега санкции срещу Русия заради войната.

Европарламентът призова Съюза да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм. Това би довело до сериозни ограничителни мерки срещу Москва.

Отправен е призив държавите от ЕС бързо да приключат подготовката на следващите санкции срещу Москва и активно да се разследва и да се подлага на наказателно преследване всяко тяхно заобикаляне. Както и да се обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да преодолее наложените ограничителни мерки.

В документа се настоява също Съветът на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската частна военна компания за наемници „Вагнер“, 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като Кадировците (бойци на чеченския лидер Рамзан Кадиров), както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Освен това евродепутатите призовават ЕС да продължи да изолира Русия на международната сцена, включително за членството в международни организации като Съвета за сигурност на ООН. Както и да се намалят дипломатическите отношения с Москва и контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум. А свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

Украинският президент Володимир Зеленски веднага приветства резолюцията.

„Русия трябва да бъrде изолирана на всички нива и да бъде подведена под отговорност, за да се сложи край на отдавна провежданата от нея политика на тероризъм в Украйна и по целия свят“, написа той в Twitter.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)