ИЗБРАНИ

Европарламентът призна Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела

Европейският парламент призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела до произвеждането на нови президентски избори, предаде „Ройтерс“. Евродепутатите одобриха незаконодателна резолюция, в която признават Гуайдо за временен лидер и призовават всички правителства в ЕС да последват примера им. Резолюцията бе приета с 439 гласа за, 104 против и 88 въздържали се.

„Удоволствие е да се каже, че Европейският парламент признава Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Това е първата европейска институция, която го направи, и молим всички държави членки и върховният представител (на ЕС по външната политика и сигурността – бел.ред.) да направят същото възможно най-скоро, за да имаме единна и силна позиция“, каза председателят на европарламента Антонио Таяни, цитиран от „Ел Мундо“.

Европейският парламент заявява пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове, предаде пресслужбата на институцията.

Евродепутатите осъждат насилието, довело до смъртни случаи, и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност. Европарламентът подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства. Евродепутатите осъждат задържането на журналисти, които отразяват обстановката в страната и призовават за незабавното им освобождаване.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Избори 2024: Българите разбраха, че месията не е решение, а главоболие

Любомир Стефанов: На изборите българинът се насочва към наличния асортимент...

5 минути ago

Посрещнаха Радев с церемония в Азербайджан

Президентът е на официално посещение в Баку...

7 минути ago

Григорова и Костадинов се захапаха: За предателството и кой от кого и защо е взимал пари

Лидерът на "Възраждане" се опитал да я преметне със социологическо проучване...

12 минути ago

София Прайд 2024 се мести на площад „Батенберг“

Шествието за човешки права ще се състои на 22 юни...

24 минути ago

Минчев за казуса с Корал: Много шум за нищо

Преговорите след изборите ще са трудни, не невъзможни...

33 минути ago

Условията за туризъм в планините добри, но само до обед

Следобед се очакват валежи и гръмотевични бури...

58 минути ago
image0 (9K)