Европа ще изгуби потребление за 70 млрд. евро заради инфлацията и войната

Европа ще изгуби потребление за 70 млрд. евро заради инфлацията и войната

Снимка: Bloomberg LP

Притеснени от войната в Украйна и рекордната инфлация, европейските потребители вероятно ще се разделят с ролята си на ключови двигатели на възстановяването на региона след пандемията, което ще нанесе удар да икономиката тази година, показва допитване на Allianz, цитирано от Bloomberg.

Въз основа на влошаващото се доверие на потребителите икономисти начело с Ана Боата смятат, че изгубено частно потребление в 19-те страни членки на еврозоната през 2022 г. ще възлезе на 70 млрд. евро, равняващи се на около 500 евро на домакинство. Изчисленията се основават на допитване от май сред над 2500 души в Германия, Франция и Италия, трите най-големи икономики в региона.

Частното потребление в еврозоната започна да се свива в края на миналата година и намаля с 0,7% през първото тримесечие на фона на упорито силния натиск върху цените, който може да продължи да се влошава. Европейската централна банка предупреди тази седмица, че инфлацията през 2022 г. може да надхвърли 7% и се ангажира с повишение на лихвите с четвърт пункт идния месец, първото от над десет години. По-голямо повишение е вероятно да последва през есента.

Боата и нейни колеги очакват разходите на потребителите да намалеят през второто и четвъртото тримесечие, прекъснати от кратък ръст на разходите за хотели и пътуване в сезона на летните отпуски.

В същото време нивата на брутните спестявания в трите икономики, включени в допитването, ще намалеят до дългосрочното средно ниво преди пандемията до края на годината, прогнозират икономистите.

Частично виновни са по-високите разходи за храна и енергия. Сметките на домакинствата за първото ще нараснат средно с 550 евро тази година, а разходите за второто ще се повишат с над 750 евро, сочи докладът.

Макар че излишъкът от спестявания в еврозоната възлиза на над 380 млрд. евро, той е неравномерно разпределен сред различните групи от населението, разделени според доходите им, пишат икономистите и добавят, че най-слабите домакинства имат буфер от една 93 евро.

„Поради това за почти две трети от домакинствата излишъкът от спестявания ще бъде недостатъчен, за да ги предпази от инфлационния ураган тази година“, заключават те.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)