Европейската агенция по лекарствата потвърди позицията си за ваксината на „АстраЗенека“

Европейската агенция по лекарствата съобщи снощи, че продължава проверката на редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето на ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“. Засега няма промяна в позицията на Агенцията относно ползите от ваксината.

Европейската агенция по лекарствата е провела заседание на независими външни експерти. Те са направили допълнителна оценка на случаите на необичайни кръвни съсиреци, свързани с ниски нива на кръвни тромбоцити (тромбоцитопения) при малка част от пациентите.

В експертната среща са участвали хематолози, невролози и епидемиолози. Те смятат, че няма никакви специфични рискови фактори като като възраст, пол или предишни здравословни проблеми, свързани с нарушения на съсирването. „Причинна връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на кръвни съсиреци не е доказана, но е възможна и анализът ще продължи“. Това съобщиха от Европейската агенция по лекарствата, цитирани от БНТ.

Агенцията не се отказва от позицията си, че „ползите от ваксината на „АстраЗенека“ за справяне с COVID-19 надвишават рисковете от страничните ефекти“.

 

 


image0 (9K)