Европейският парламент даде 18 млрд. лв. за България за периода 2021-2027

Европейският парламент даде 18 млрд. лв. за България за периода 2021-2027. Какво означава това? Говорим, всъщност, за най-високия бюджет от присъединяването ни към ЕС, защото ще разполагаме средно с по около 2,6 млрд. лв. на година.

С мнозинство от 460 гласа миналата седмица Европейският парламент (ЕП) подкрепи законодателния доклад, съавтори на който са евродепутатите Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) и Констанце Крел (ПЕС). За първи път български представител в Европейския парлемент е натоварен с функцията на преговарящ по правилата за кохезионните инвестиции в Европейския съюз (ЕС). Гласуваният доклад изменя предложението за регламент, направено от Европейската комисия (ЕК) и предвижда увеличение на кохезионния бюджет на страната ни до около 18 млрд. лв. за периода 2021-2027 г. Средствата са по линия на Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд.

По този начин общото увеличението се равнява на 3.4 млрд. лв. – най-високият бюджет за регионално развитие, инфраструктура, околна среда и заетост от присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС).

В допълнение, България застава сред първите 3 държави с най-високо увеличение на кохезионния бюджет и то при средно намаление от 11% общо за ЕС.


image0 (9K)