Европейският съд за правата на човека: Задължителните ваксинации са необходими

Европейският съд за правата на човека реши, че задължителното ваксиниране на деца в Чехия срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот.

Решението на съда е, че „задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества„.

Европейският съд за правата на човека се произнесе по жалба, подадена от чешки семейства. Те оспорват задължителните имунизации за деца срещу различни болести.

„Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб“, се посочва в решението на Европейския съд за правата на човека .

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество. Те смятат, че здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и, относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който Европейският съд за правата на човека издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти твърдят, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19.

 


image0 (9K)