Европейският съюз критикува санкционирането на медията „Медуза“ от Русия

Европейският съюз осъди решението на Русия да включи латвийската независима медия „Медуза“ в списъка си с „чуждестранни агенти“. Брюксел призова Москва да прекрати „системното нарушаване“ на основни права и свободи.

Според спорния руски закон всички така наречени „чуждестранни агенти“ трябва да се идентифицират като такива във всеки свой материал и подлежат на засилен контрол и множество регулации от руските власти. В списъка попадат предимно неправителствени организации и независими медии, сред които е и Радио Свободна Европа.

„Отхвърляме решението на руските власти да включат независимата медия „Медуза“ в списъка на „чуждестранни агенти“, се казва в изявление от дипломатичната служба на Европейския съюз, публикувано на 24 април.

Ден по-рано министерството на правосъдието на Русия обяви решението си относно „Медуза“. Латвийската медия, която публикува на руски език, е основана през 2014 г. от бившия главен редактор на руския сайт Lenta.ru Галина Тимченко.

Според данни на сайта за медиен мониторинг Medialogia Meduza.io е сред 10-те най-цитирани интернет страници на руски език през 2020 г. и първа по споделяния в социалните мрежи.

„Крайно притеснително е, че руските власти продължават да ограничават работата на независими медийни платформи, както и на отделни журналисти и други медийни участници. Това противоречи на международните ангажименти към спазване на човешките права, поети от Русия“, се казва още в изявлението на ЕС.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Москва през 2012 г. Впоследствие текстовете бяха допълвани, а обхватът им разширяван. В началото се изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно това започна да се изисква и от чуждестранните медии.

През 2017 г. правителството на Русия включи Руската служба на РСЕ/РС в списъка, заедно с още 6 рускоезични служби на радиото.

В края на 2020 г. законът отново беше променен и вече може да бъде използван и срещу физически лица, например журналистите, които работят за Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)