Европейско първенство по футбол това лято няма да има. УЕФА го отложи с година

На стадиона в Санкт Петербург трябваше да се играят някои от мачовете на Европейското първенство по футбол през 2020 г.

Европейското първенство по футбол през 2020 г. беше отложено с една година заради пандемията от коронавирус. Съобщението бе направено от футболните асоциации на Норвегия и Швеция, цитирани от световните агенции.

„Отлагането е за 11 юни – 11 юли 2021 г.“, заяви председателят на Шведската футболна асоциация Карл-Ерик Нилсон пред Ройтерс. Норвежката асоциация обяви новината в Туитър.

Решението е било взето по време на видео конферентна среща на ръководството на европейската футболна асоциация УЕФА.

Това е първото отлагане на това състезание в историята. По-рано Ройтерс научи, че УЕФА е отменила хотелските си резервации за Копенхаген, един от градовете, където трябваше да се играят мачове между 12 юни и 12 юли тази година.

Решението за отлагането на Евро 2020, наред с много други спортни прояви, е заради практическата блокада в Европа, която е епицентър на пандемията от COVID-19.

Досега вирусът е заразил почти 180 хиляди души и е убил над 7 хиляди.

Най-големите футболни първенства в Европа също са спрени – тези в Англия, Испания, Италия, Франция и Германия. Отменени са квалификационните мачове за световното първенство, както и срещите от Шампионската лига и Лига Европа.

Европейското първенство досега се е провеждало в една или две държави, но сега беше предвидено мачовете да се играят на различни места из целия континент.

Градовете домакини са Амстердам, Баку, Билбао, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Глазгоу, Лондон, Мюнхен, Рим и Санкт Петербург.

България не се класира за това първенство. Вътрешното първенство в страната също е преустановено.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)