Европейците не искат нищо общо със „студената война“ между САЩ и Китай

САЩ, Австралия и Великобритания сключиха договор за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз. Целта му, макар и не директно спомената, е да се противопостави на увеличаващата се мощ на Китай. Действието обаче разгневи лидерите на ЕС и не само тях.

Повечето европейци смятат, че има „нова студена война“ между САЩ и Китай, но 85 % не смятат, че конфликта непосредствено ще повлияе върху живота им, сочат социологическите проучвания, цитирани от The Times. Мнението им е категорично – не искаме да имаме нищо общо с това.

Липсата на обществена ангажираност по въпроса идва, тъй като държавите, ръководени от Франция, се състезават със САЩ, за да ограничат нарастващото влияние на Китай. Резултатите от анкети в 12 европейски държави показват, че недоволството на Франция и Европа от новия съюз на САЩ, Великобритания и Австралия срещу Китай „противоречи на общото на мнение в Европа“.

Марк Леонард, директор на мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR), заявява: „Европейската общественост смята, че има нова студена война – но не искат да имат нищо общо с нея. Нашето проучване разкрива, че създаването на „студена война“ рискува да отчужди европейските избиратели.“

Допитването установява, че 62 % от хората смятат, че е започнала нова студена война между САЩ и Китай, докато само 15 % смятат, че тяхната страна е замесена. Почти 60 % не са съгласни, че страната им е имала конфликт с Китай.

Проевропейският мозъчен тръст на ECFR е загрижен, че „няма европейско обществено съгласие, че утрешният свят ще бъде свят на нарастваща конкуренция между демокрацията и авторитаризма“. Той предупреждава: „Тези цифри показват опасностите от нарастващата пропаст между европейското обществено мнение и САЩ, както и между националните подходи и по-ястребската позиция на политическото ръководство на ЕС“.

Във време, когато Франция пряко оспорва влиянието на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, 45% от французите не вярват, че „има нова студена война между тяхната собствена страна и Китай“, докато 25% не са сигурни. В Италия 67% от хората не виждат голяма конкуренция на властта с Китай, като мнозинствата имат същото мнение в Полша, Холандия, Испания и Дания.

„Въпреки че много от правителствата на ЕС започнаха да признават системното съперничество, присъщо на отношенията на ЕС с Пекин, мнозинството от европейците не виждат Китай като заплаха за начина им на живот“, се казва в доклада на ECFR.

Разликата между общественото мнение и „ястребските“ политици във Вашингтон или Брюксел, които искат да сдържат Пекин, също е голяма в Русия, като 59% смятат, че е имало нова студена война, но само 25 % казват, че са пряко засегнати. Около 44% смятат, че студената война с Русия е по-реална, отколкото с Китай, но повечето не смятат това за проблем за тях. „Това може да подкопае ефективен европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия“, предупреждава ECFR.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)