Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи макар и седмица почивка

Около 30 на сто от българите или почти всеки трети не е могъл да си позволи едноседмична почивка извън дома през 2018 г. Това показват данните на Евростат за миналата година, съобщава Нова телевизия.

Анализът на европейската статистика отчита обаче, че България е единствената страна в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за петгодишен период.

Докато през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват е бил 66 процента, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто.

През тези пет години значително са се увеличили и разходите, които българите отделят за туризъм или почивка: през 2014 г. – 1,2 млрд. лева, следващите две години – по 1,1 млрд. лева, през 2017 г. – 1,8 млрд. лева и през миналата година – също 1,8 млрд. лева като разходи за туризъм у нас или в чужбина.

През миналата година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната около 1,2 млрд. лева, докато разходите на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лева.

Според данните на Евростат 28,3 на сто от хората в ЕС на 16 и повече години не са могли да си позволят през миналата година едноседмична ваканция с цел туризъм или почивка. През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.

Сред 28-те членки на ЕС, страните които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка са следните: Румъния – 59 процента, Хърватия, Гърция и Кипър – по 51 процента, Унгария и Италия – по 43 процента не са могли да си позволят едноседмична ваканция. Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови притеснения с цел туризъм и почивка са: Швейцария – 6 на сто, Швеция – 9 на сто, Люксембург – 10 на сто, Австрия и Дания – по 12 на сто.

Glasove


image0 (9K)