Еврото се срина до 20-годишно дъно

Еврото се срина до 20-годишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото се срина до 20-годишно дъно във вторник, след като последният ръст на цените на газа в Европа засили опасенията за рецесия. В същото време няма спирачка за долара, докато доходността по американските държавни ценни книжа се възстановява, предава Ройтерс.

Поевтиняването на еврото с 1% го отведе до най-слабото му ниво от края на 2002 г., като към 13:50 ч. българско време валутата се търгува с 1,14% надолу до 1,0302 долара. Японската йена отново бе близо до 24-годишното дъно, а норвежката крона се срина с 1,2%, след като работници в газовата индустрия излязоха в стачка.

Ръководителят на проучванията по световните пазари в MUFG Дерек Холпени казва, че рисковете Европа да потъне отново в рецесия изглежда растат след нов 17-процентов скок на цените на природния газ в Европа и Великобритания.

Опасенията за това как Европейската централна банка ще реагира засегнаха негативно настроенията, след като шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел нападна плановете на ЕЦБ да се опита и да защити силно задлъжнелите страни от растящите лихвени проценти.

На еврото ще продължи да му е много трудно да се повишава значително предвид влошаващата се енергийна картина и значителното нарастване на рисковете за икономическия растеж“, коментира Холпени.

Сериозното разпродаване изпрати еврото и до най-ниското му ниво спрямо швейцарския франк, откакто Швейцарската национална банка се отказа от тавана на валутата си през 2015 г. Еврото поевтиня и спрямо паунда, макар че британската валута трябва да се справя със собствени икономически и политически тревоги.

Дори австралийският долар не успя да набере сила въпреки първото последователно повишение на основната лихва с 50 базисни пункта, което доведе и до най-бързото увеличение на лихвите от 1994 г. насам.

Австралийският долар поевтиня с 1% до 0,6787 щатски долара, след като се търгуваше на ниво от 0,6895 долара по-рано през деня. От началото на годината валутата бележи спад от почти 7%.

Имаме толкова много централни банки, които правят тези големи повишения, че сега започва да се говори за обратни валутни войни“, казва форекс стратегът на Rabobank Джейн Фоли, имайки предвид докъде централните банки трябва да повишат лихвените проценти само за да спрат валутите си да поевтиняват.

Може да стане обезпокоително“ за някои валути, добавя тя, особено ако Федералният резерв продължи с голямо увеличение на основната лихва през следващите месеци, както се очаква.

Силата на долара в същото време върна обратно йената до 24-годишно дъно. Последно тя се разменяше за 135,79 йени за долар.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)