Еврото ще оцелее дори да спадне под паритета спрямо долара

Еврото ще оцелее дори да спадне под паритета спрямо долара

Снимка: pixabay.com

Еврото не е било толкова евтино спрямо долара от почти две десетилетия, но може да стане още по-евтино. Рискът от внезапно спиране на руския газ и петрол, вероятно вкарвайки Стария континент в дълбока рецесия, е твърде непредсказуем за инвеститорите, за да заложат уверено на скорошно възстановяване, коментира авторът на Bloomberg Маркъс Ашуорт.

Добрата новина обаче е, че този път е различно. Когато еврото се търгуваше за по-малко от един долар в началото на века, това до голяма степен се дължеше на екзистенциалния риск, че проектът за нова обща валута може лесно да се разпадне. По-късно кризата с еврото 10 години след това подчерта фундаменталните различия между централните и периферните страни, подчертавайки съюза. Сега обаче страните от еврозоната заедно са изправени пред външна заплаха и, макар че привнесената инфлация в този мащаб все пак боли, това е колективен проблем. Евентуалното решение също ще е такова.

Движение долар/евро от 1999 г. досега

Според Кит Джукс, валутен стратег в Societe Generale, общата валута е подценена общо взето по всеки показател. Той посочва, например, показателя на Международния валутен фонд (МВФ) за паритет на покупателната сила, която оценява справедливата стойност на 1,45 долара за евро – много над сегашното пазарно ниво от около 1,04 долара. И, за да припомним Джон Мейнард Кейнс, валутите могат ирационално да остават скъпи или евтини за дълги период отвъд платежоспособността на повечето инвеститори.

Има три основни причини защо доларът е толкова силен в момента – отвъд статута му на световна резервна валута – и съответно защо другите световни валути, особено еврото, са толкова слаби. Първо, близостта на войната в Украйна до еврозоната. Второ, относителните очаквания за растеж: нажежената американска икономика се възстановява от пандемията много по-бързо и се очаква да се разрасне по-силно от тази на еврозоната. И последно, има относителни разлики в лихвените проценти, като Федералният резерв увеличи вече с 75 базисни пункта лихвите и се очаква по-бързи бъдещи повишения. В същото време Европейската централна банка все още обмисля дали най-накрая да вдигне депозитната лихва от -50 базисни пункта преди лятото. Тя все още купува облигации, увеличавайки огромния си портфейл.

Процентен спад спрямо долара през последната година

Икономическите фактори се засилват от страха за последващи шокове от инвазията на Русия в Украйна. Японската йена и швейцарският франк, често възприемани като убежища в турбулентни времена, също са много евтини спрямо долара, но британският паунд е онзи, с който еврото е най-близо обвързано.

Преди скорошното силно поевтиняване на паунда, предизвикано от прогнозата на Английската централна банка за възможна рецесия във Великобритания следващата година, паундът бе трайно по-слаб от долара с подобен темп на общата валута. Ако отново поевтинее рязко под ниво от 1,20 паунда за долар, не е трудно да предвидим, че ще повлече и еврото със себе си. В същото време, ако руските енергийни доставки бъдат спрени без предупреждение, еврото може от само себе си бързо да поевтинее под паритета.

Курс долар/паунд и долар/евро през последната година

Това не означава, че когато тази ситуация приключи, еврото ще остане трайно подценено – петгодишната му средна стойност от 1,15 долара вероятно е справедливата му стойност. Кратък период на търговия под паритета няма да навреди прекомерно на икономиката, а износният ѝ сектор ще спечели, освен ако глобалното търсене не намалее. По време на пандемията впечатляващата координация на фискалните стимули на ЕС с паричните усилия предлагат реалистично обещание, че всички политици ще работят заедно, за да противодействат на икономическите щети.

Всемогъществото на долара не може да трае вечно, макар слабо представяне на зелената валута вероятно няма да бъде видяно отново, докато Фед не пречупи гръбнака на трудовия пазар в САЩ – все по-високи лихвени проценти, водещи до унищожаване на търсенето. Докато светогледът ни не се промени, еврото е в трудна ситуация, но може да се възстанови, дори и малко натъртено.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)