Един от водещите икономисти в света: САЩ реагират на заплахата от коронавируса като страна от „третия свят“

Скалъпеният подход на Доналд Тръмп по време на кризата с коронавируса направи така, че САЩ да изглеждат като страна от „третия свят“, която е поела курс към втора Голяма депресия„.

Това коментира един от водещите икономисти в света – носителят на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц, цитиран от  влиятелното американско издание thehill.com.

Той отправи остри критики към реакцията на администрацията на президента Тръмп на заплахата от пандемията.

Джоузеф Стиглиц твърди, че много хора в САЩ, които не се чувстват добре, са принудени да отидат на работа, защото не им изплащат болнични. Това създава опасност в условията на епидемия от новия коронавирус. Стиглиц твърди, че в САЩ умират хора, защото нямат достъп до адекватно здравеопазване. Икономистът обяви, че се увеличава броят на американците, които се нуждаят от помощ, защото са изложени на риск от глад.

Броят на тези, които се обръщат към „банките“ с храни, е просто огромен и надхвърля капацитета им за доставка. Това е като страна от „третия свят“. Обществената социална мрежа не работи„, твърди Стиглиц.

Той заяви, че 14% от населението е зависимо от купони за храна и прогнозира, че социалната инфраструктура не може да се справи с безработицата, която може да достигне 30% през следващите месеци.

Имаме предпазна мрежа, която е неадекватна. Неравенството в САЩ е толкова голямо. Това заболяване е насочено към хората с най-слабо здраве„, категоричен е  икономистът.

Стиглиц твърди, че от управляващата Републиканска партия са против предложението да се даде 10 дни отпуск по болест на засегнатите от коронавирус. Това означава, че много служители ще работят дори и заразени, твърди носителят на Нобелова награда.

Републиканците казаха “не“, защото това щяло да бъде лош прецедент. Това буквално не е за вярване!“,  коментира Стиглиц.


image0 (9K)