Един от най-старите вулкани в Слънчевата система е на Марс

Учени са установили, че на Марс има действащи вулкани от най-малко  2 милиарда години.

Това е станало ясно, след анализи на марсиански метеорит, открит на африканския континент през 2012 година. Това откритие прави вулканите на Червената планета едни от най-старите в цялата Слънчева система, съобщава actualno.com позовавайки се БГНЕС.

[ad id=“263680″]

Според водещия учен на изследването геолога проф. Том Лапън от Университета в Хюстън, Тексас, откритията дават нови сведения за това как е еволюирала Червената планета и каква е била през времето нейната вулканична активност.

Основна част от информацията, с която учените на Земята разполагат за устройството и състава на марсианските вулкани, идва от метеорити. Преди близо 1 милион години нещо е ударило повърхността на Марс, улучвайки вулкан или равнина, покрита с лава. Този сблъсък е изстрелял в космоса множество каменни късове, фрагменти от които са попаднали и на земната повърхност като метеорити. Откритият през 2012 година метеорит, известен като „Североизточна Африка 7635“ представлява вулканичен камък, наречен шерготит. Досега са открити 11 метеорита със сходен химически състав и време на „изстрелване“ в космоса. Предишни анализи на метеорити са показали, че те датират отпреди 327 милиона до 600 милиона години. За разлика от тях обаче, анализът на метеоритът открит през 2012 година показва, че той е на 2,4 милиарда години и идва от един от най-старите вулканични центрове в Слънчевата система.

[ad id=“225664″]

Най-големият вулкан на Марс – Олимп, е висок близо 23 км, което е в пъти повече от най-високия земен вулкан – Мауна Кеа, който е 4205 м.


image0 (9K)