Еднаква минимална заплата за цяла Европа предлагат 7 държави от Евросъюза

Министрите по европейските въпроси на 7 държави от Евросъюза се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори, информира БНТ.

Общата позиция за европейска минимална заплата е изразена в съвместна публикация в италианската преса преди днешна среща на инициаторите в Берлин.

„Крайно време е да превърнем нашия Евросъюз в социален, със засилени права на работещите, истинско равенство между мъжете и жените, сигурни работни места и гарантирани доходи“, заявяват министрите.

Те настояват силен социален стълб на Евросъюза да залегне в декларацията от Рим за 60-тата годишнина от договора, положил основите на Общността.

Минималната заплата в 28-те е много различна – на единия полюс са България и Румъния с 235 и 275 евро, а на другия – Люксембург с почти 2000 евро.

Едва в седем страни-членки минималното възнаграждениe надхвърля 1000 евро – това са Франция, Германия, държавите от Бенелюкс и Великобритания.

Законово определена минимална месечна заплата за всички сектори има само в 21 от общо 28 държави в Евросъюза. Изключенията са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

От 1 януари 2015 година Германия последна въведе минимална работна заплата. През тази година тя е 1498 евро, или малко под девет евро на час.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)