Една- две бири стимулират креативността на хората

Любимата на мъже и жени бира е полезна за творческата продуктивност, съобщава в. „Дейли експрес“, цитирайки публикация в списание „Consciousness and Cognition“. Австрийски изследователи от университета на Грац са установили, че една- две бири стимулират креативността на хората. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл.

[ad id=“225664″]

„Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар преживяване „Аха“, сравнимо с момента „Еврика“, обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек.
70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност. Те  са били разделени на две групи – употребили силно пиво или консумирали почти безалкохолна негова версия, действаща като плацебо.

Необходимо е да се отбележи все пак, че творческата продуктивност се подпомага от скромни количества, докато големете количества пиво може да навредят, пише dir.bg


image0 (9K)