„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

И двамата сравняват sCOOL Media с училище. Неизбежно е. Тя е само на 15 години, а той – на 19. Само че разликите между медията и истинското училище са далеч повече от приликите. Мястото, отредено за журналистика, толкова силно те дърпа към добиването на практически умения, че накрая започва да прилича на „бягство“ от часовете.

Тя е Елена Димитрова и в началото на миналата година кандидатства за летния журналистически лагер на sCOOL Media. Това става съвсем случайно – майка ѝ ѝ изпраща публикация, видяна във Фейбук, и тя решава да опита.

В началото на годината излиза първата ѝ самостоятелна статия – за лошото състояние на басейна в родния ѝ град Враца. Проблемът стига и до националните медии. бТВ публикува репортаж по случая, а през следващите месеци се очаква басейнът да бъде ремонтиран.

„Не очаквах, че статията ми ще стигне дотам“, казва Елена Димитрова, която вече знае, че иска да се занимава с журналистика.

Той е Кристиян Юлзари. През 2021 г. негово разследване установява злоупотреби със средства в Министерството на спорта. С него той стана част и от списъка на Forbes за „30 под 30“. В момента е журналист на свободна практика.

И двамата са част от екипа на sCOOL Media – национална платформа за ученици репортери на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Там гимназисти могат да влязат в света на журналистиката. Да пишат, да снимат и да работят с професионални редактори.

„Участието в sCOOL Media трябва да носи забавление и удовлетворение. Те трябва те да имат желание да правят всички тези материали във всякакъв вид“, казва главната редакторка Мария Милкова.

Но освен забавление участието в медията носи и знания – за това как се прави качествена журналистика.

Какво представлява програмата

„Школа за журналисти“ – така Мария Милкова нарича sCOOL Media.

Програмата има за цел да покаже на гимназистите как функционират медиите и да им даде възможност да работят с професионални редактори. С тяхна помощ те създадат медийни продукти по важните за учениците теми.

Точно така материалът на Елена Димитрова успява да стимулира ремонта на басейна във Враца. Tози на друга участничка в медията – Мария Христова, постига друга промяна. Той води до появата на втора дата за изпита след седми клас и така дава възможност за тези, които по неотложни причини не са успели да се явят.

В момента в редакцията на sCOOL Мedia работят двайсетина ученици от цялата страна. Те създават журналистически материали по теми, които са интересни за тях, независимо дали във видео или текстови формат.

Един от начините да станеш част от този екип е летният лагер, който организира програмата. Тази година той се провежда между 1 и 8 юли във Велико Търново.

Общуването в лагера е изцяло на английски, като в него участват както български, така и чуждестранни действащи журналисти. Кандидатстването също става с материал на английски, изпратен до 7 май.

Там учениците научават за основите на качествената журналистика, за това как да проверяват информацията си, как да задават правилните въпроси.

Не всички, които преминават през лагера на sCOOL Media стават журналисти. Той обаче дава възможност на учениците да видят какво е да бъдеш част от тази среда. Независимо дали ще тръгнат по журналистическия път, с тях остават важни познания като критичното мислене, казва Милкова.

Журналистическата среда

Това е „идеалната среда“. Така описва редакцията на sCOOL Media Кристиян Юлзари.

А в идеалната редакция всичко се случва така, както трябва да се случи. Текстовете се обсъждат, проверяват се от редактор и това понякога трае по няколко дни.

„Те винаги ни учат да търсим фактите, да проверяваме информацията, да бъдем по-отговорни с работата и да не злоупотребяваме със силата, която медиите имат“, казва Елена Димитрова.

Но действителността често е различна и менторите в sCOOL Media говорят свободно за това.

„То е едно да ти го разказват. Съвсем друго е да го изживееш. Много по-страшно е, когато разбереш за реалното лице на медийната среда от първа ръка“, казва Юлзари.

До октомври 2023 г. той стажува в българската секция на „Евронюз“. Тогава се назначава нова програмна директорка и покрай това се появяват съмнения за политическо влияние. Над 10 журналисти напускат само за две седмици.

Единственият журналист, който говори публично за тези съмнения, беше Юлзари. Повечето избягваха да го правят заради риска от завеждане на съдебни искове от страна на телевизията. Тогава той съобщи във Фейсбук, че напуска „Евронюз България“ и написа: „телевизията беше превзета“.

Въпреки това той казва, че един от най-големите проблеми, които вижда в медиите, не е цензурата, а автоцензурата.

„Чрез различни пътища, чрез малки знаци биваш проектиран така, че до някаква степен да мислиш в шаблона на собственика на медията, за която работиш“, казва той.

Според изследване на АЕЖ от 2022 г. други проблеми в журналистическия сектор са ниското ниво на заплащане, намаляващите редакционни стандарти, както и липсата на единство в гилдията.

Бъдещето на журналистиката

Елена Димитрова е едва в девети клас, но вече знае какви са последствията от дезинформационните кампании. Затова тя помага да има обучения по медийна грамотност в нейното училище – пак с помощта на sCOOL Media.

„Смятам, че журналистиката е начин да променим мястото, където живеем [към по-добро]“, казва тя.

Една от целите на sCOOL Media е не да въздейства не само с материалите, които издава, но и с журналистите, които изгражда.

Според Милкова програмата съдейства за създаването на ново поколение от репортери, „които да се влеят в тази професия и да отстояват нейните основни правила и ценности“.

„На теб ти показват как трябва да се случват нещата в идеалния случай, след това влизаш в реалността, виждаш какво е, но същевременно знаеш как трябва да бъде“, казва Юлзари.

Именно тази нагласа според него помага за малките крачки към промяна в българската журналистика.

„Ако можем да допринесем за една по-добра журналистика, това би било най-добрият резултат и мисля, че вече го правим“, казва Милкова.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

Светла събота е, честваме светите братя Кирил и Методий

Днес е църковният им празник...

41 минути ago

Официалният правописен речник вече е дигитализиран

Може да се чуе и правилното произнасяне на думата...

46 минути ago

Слънчево ще е в събота, в неделя пак идва дъжд

Максималните температури утре ще са 19° - 24°...

един час ago

Един за друг ли сте?

Отговорете си на тези въпроси и разберете...

10 часа ago
image0 (9K)