Една Стара Загора, толкова много читалища! „Родина 1860“

Въпреки кризата и ширещото се мнение, че читалищата в България са отживелица, че няма пари, лошо се ръководят и т.н., Стара загора може да се гордее и – което е по-важно, възползва – от множество къщи на българщината. Днес ви разказваме за читалище „Родина 1860“.

На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се през 1858 г. идея да се основе читалище в града ни.

През 1883 г. се създава „Ученолюбиво дружество“, а през 1900 г. се основава Културно-просветно дружество „Театър“, което се обявява за правоприемник на „Ученолюбивото дружество“ и на читалището в „Железник“. През 1943 г. дружество „Театър“ се преименува в Народно читалище „Родина“. С историята и дейността на читалище „Родина“ са свързани създаването и развитието на Драматичен театър „Гео Милев“, на първата извънстолична опера – Държавна опера Стара Загора, на Регионалния исторически музей и Дружеството на писателите в града ни.

Днес дейността на читалището е насочена към развитие и обогатяване на културния живот на Стара Загора и региона. В народно читалище „Родина-1860“ работят Библиотека „Родина“, Музикална школа, Езикова школа и Школа за изобразителни изкуства, както и 8 любителски формации, 6 клуба и 1 работилница: Смесен хор „Родина“, Младежка театрална студия „Сцена 99“, Вокална студия „Усмивки“, Фолклорна школа „Жарава“, Театрално студио за юноши „Фантазио“, Балетна школа, Детски танцов състав „Загорци“, Детско куклено-театрално студио „Слънчице“, Клуб за български народни танци „Загорци“, Клуб „Млад писател“, Детски клуб „Приятели на книгата“, Клуб „Сахаджа йога“, Хатха йога клуб „Сантоша“, Клуб „Хармония“ и мобилната кулинарна работилница за здравословна храна EVIAs Kitchen.

През 2017 г. читалище „Родина“ е организатор и съорганизатор на 13 мащабни прояви с национален и международен характер, подкрепени от Община Стара Загора. В тях са взели участие около 2 700 души. За цялата 2017 година любителските формации на Народно читалище „Родина-1860“ са организирали или взели участие в 131 прояви – 5 международни, 23 национални, 24 общински и 79 с местен характер, отразени в регионалния периодичен печат, телевизии и електронни медии, а Библиотека „Родина“ на 454 прояви – общо 585 прояви за 1 година.

През 2017 година съставите на читалището са донесли 33 отличия и награди, като доказателство за отличната дейност на школите и любителските формации.

Народно читалище „Родина“ е носител на наградата „Почетна институция на Стара Загора“ по повод 140-годишнината на читалището.

 

 


image0 (9K)